Koridor
Almari pakaian di lorong - keselesaan maksimum di kawasan minimum (123 foto) Almari pakaian di lorong - keselesaan maksimum di kawasan minimum (123 foto)
Sebelum membeli almari di lorong, anda harus membuat keputusan mengenai parameter utamanya. Kabinet datang dalam pelbagai reka bentuk, dimensi, bahan dan kaedah pembukaan.
Reka bentuk Lorong: bagaimana menjadikannya cantik, moden dan berfungsi (56 foto)Reka bentuk Lorong: bagaimana menjadikannya cantik, moden dan berfungsi (56 foto)
Reka bentuk lorong hendaklah difikirkan dengan berhati-hati sebagai hiasan bilik tidur, ruang tamu atau dapur. Kesan pertama rumah dan atmosfera yang berlaku di dalamnya dibentuk oleh tetamu di sini, di lorong.
Batu hiasan di lorong: reka bentuk yang hebat di kawasan pintu masuk (57 foto)Batu hiasan di lorong: reka bentuk yang hebat di kawasan pintu masuk (57 foto)
Batu di lorong menyumbang kepada penciptaan status perumahan khas, sebab itulah permintaannya dalam interior moden pelbagai gaya.
Loft hallway - classic industrial (29 photos)Loft hallway - classic industrial (29 photos)
Lorong lorong, seperti seluruh bilik, haruslah menjadi ruang yang luas tanpa sekatan dan struktur kompleks. Untuk mengekalkan gaya dinding di lorong seperti itu, anda boleh membersihkannya ke konkrit atau bata ...
Pilihan Lorong untuk koridor sempit (21 foto)Pilihan Lorong untuk koridor sempit (21 foto)
Kelemahan utama kebanyakan pangsapuri adalah koridor sempit, reka bentuk yang rumit oleh saiz kecil. Walau bagaimanapun, terdapat banyak cadangan daripada pengeluar perabot, dan dewan masuk untuk koridor sempit dapat menyelesaikan masalah ketidakselesaan dan mewujudkan ...
Sofa di lorong: sekurang-kurangnya, buat keselesaan maksima (23 foto)Sofa di lorong: sekurang-kurangnya, buat keselesaan maksima (23 foto)
Memilih sofa di lorong, anda perlu menilai parameter yang berbeza: saiz bilik, dimensi perabot dan rintangan upholsteri untuk pelbagai pengaruh luaran. Hanya gabungan yang tepat dari semua ciri-ciri ini akan membolehkan anda memilih pilihan terbaik.
Meja di lorong - kesan pertama rumah (25 gambar)Meja di lorong - kesan pertama rumah (25 gambar)
Jika anda memerlukan meja untuk telefon di lorong, maka pilihan terbaik adalah membeli meja konsol dinding kecil, segi empat tepat atau dengan meja atas dalam bentuk setengah lingkaran. Sangat sesuai untuk bilik kecil ...
Ruang bersaiz kecil: bagaimana menggabungkan kesesuaian dan kefungsian (27 gambar)Ruang bersaiz kecil: bagaimana menggabungkan kesesuaian dan kefungsian (27 gambar)
Bagaimana untuk memberikan ruang masuk berukuran kecil dengan keselesaan tanpa kehilangan ruang: almari gelongsor, lorong-lorong sudut, perabot modular, lampu sorot. Petua Designer untuk reka bentuk yang kompeten.
Siling di lorong: kami membuat ruang di atas kepala (26 gambar)Siling di lorong: kami membuat ruang di atas kepala (26 gambar)
Siling di lorong akan membantu mengembangkan ruang secara visual, menjadikannya hebat dan dihormati. Bahan-bahan moden dan klasik digunakan di siling di lorong. Skim warna yang betul dipilih akan mencipta ...
Dresser di lorong: aksesori mudah (27 foto)Dresser di lorong: aksesori mudah (27 foto)
Di antara pelbagai atribut perabot, tempat khusus ditempati oleh laci dada di lorong. Ini adalah barang sejagat yang sesuai dengan sempurna ke pedalaman dan pada masa yang sama berfungsi sebagai kabinet, meja persalinan dan meja makan.
Laminate di lorong: kemungkinan liputan (25 foto)Laminate di lorong: kemungkinan liputan (25 foto)
Laminate menjadi bahan universal: di lorong itu digunakan bukan sahaja di lantai, tetapi juga di dinding. Koleksi tahan pakai digunakan untuk meletakkan lamina di lorong. Memasang lamina di dinding di lorong, ...
Muatkan lebih banyak lagi

Koridor moden: ciri-ciri ringkas bilik pelbagai parameter dan bentuk

Hampir mana-mana perumahan bermula dengan lorong, yang lancar berubah menjadi koridor. Bilik-bilik ini adalah bilik utiliti / komunikasi dan menyediakan penduduk dengan akses ke bilik-bilik lain. Koridor - laluan lebar dan panjang yang berbeza, terhad dari sisi dan menyatukan bilik berasingan apartmen, rumah.

Dimensi Koridor

Dimensi dan bentuk bilik-bilik ini ditentukan oleh kod bangunan dan diletakkan di peringkat perancangan bangunan. Lebar koridor ditentukan oleh arah pembukaan pintu, di sebelah mana ia dibina dengan bilik. Ia diambil kira bahawa pintu dari koridor terbuka ke bilik-bilik. Tiga jenis koridor boleh dibezakan:
 • sempit - dari 85 hingga 100 cm. Pilihan yang sesuai jika premis terletak di satu sisi koridor dengan panjang tidak lebih daripada 150 cm;
 • sederhana - sehingga 120 cm Bilik-bilik terletak di satu sisi, tetapi terdapat ruang yang cukup untuk dengan mudah meregangkan dua orang;
 • luas - dari 140 cm Bilik-bilik terletak di kedua-dua belah koridor, dan pintu boleh terletak bertentangan antara satu sama lain atau berpindah.
Sekiranya pintu bilik terbuka ke koridor, maka lebar pintu dan 50 sm lagi harus ditambah ke lebar yang biasa di atas, dan kemudian ia akan berubah dengan sewajarnya - 140, 180, 260 cm. Terdapat beberapa kriteria yang menentukan lebar koridor:
 • pembukaan pintu (ayunan) tidak harus mengganggu pergerakan penduduk;
 • lebar koridor sepatutnya membolehkan perabot dipindahkan ke dalam keadaan yang dipasang;
 • Sekiranya berlaku kebakaran (pemindahan kecemasan) tidak perlu ada halangan untuk pergerakan bebas dan cepat;
 • memastikan pengudaraan penuh.
Ketinggian siling di koridor pangsapuri perbandaran bandar mungkin berbeza sedikit, tetapi harus sekurang-kurangnya 210 cm.

Bentuk koridor

Koridor adalah dalam bentuk: persegi, segi empat tepat, cruciform dan bentuk berbentuk L, tidak teratur.
 • Square, dianggap bentuk paling mudah. Kawasan minimum koridor adalah 1 persegi. m pada empat bilik. Ini adalah kes apabila pintu dibuka di dalam bilik. Kelemahannya termasuk: kerumitan susunan perabot, bilik itu dilihat secara monoton. Premis kawasan besar kelihatan lebih berfaedah apabila anda boleh bereksperimen dengan reka bentuk dan susunan perabot.
 • Bentuk segi empat tepat koridor dianggap paling rasional, kerana ia dilihat secara visual, boleh digunakan untuk bilik-bilik dari sebarang saiz, mudah dan mudah untuk beroperasi. Untuk mematuhi kadar yang betul, diyakini bahawa di koridor lebih daripada 150 cm, lebar harus sekurang-kurangnya 120 cm.
 • Polyhedron. Kelebihan utama adalah bentuk asal. Antara kekurangan yang dapat dilihat adalah kompleks perancangan, susunan perabot.
Kawasan koridor bertambah dengan penambahan premis. Untuk koridor lima bilik, sekurang-kurangnya 2 meter persegi diperlukan, sudah enam bilik lebih daripada 3 persegi. Ramai pemilik pangsapuri tidak berpuas hati dengan koridor panjang dan sempit. Terdapat beberapa kekurangan koridor seperti ini: kekurangan cahaya semulajadi, adalah mustahil untuk melengkapkan kawasan penyimpanan, banyak pintu, dan penggunaan tidak rasional kawasan apartmen. Betulkan koridor itu dengan mengurangkan panjangnya. Selain itu, ini tidak memerlukan penyelarasan pihak berkuasa yang berkaitan.

Pilihan pembangunan semula koridor

Perubahan dalam susun atur apartmen ini telah menjadi agak tipikal. Dan penjelasan untuk ini sangat mudah. Kebanyakan koridor dan bilik tambahan di pangsapuri standard tidak boleh membanggakan lokasi yang selesa atau kawasan yang baik. Tiga jenis pembentukan koridor utama boleh dibezakan.
 1. Dewan masuk atau koridor maksimum diperkembangkan kerana bilik-bilik bersebelahan dan kawasan masuk sepenuhnya dibuat.
 2. Sebahagian daripada koridor ini benar-benar ditinggalkan memihak kepada peningkatan kawasan tab mandi, dapur, dan bilik mandi.
 3. Koridor digabungkan dengan ruang tamu, dan kawasan pintu masuk "dibubarkan" di ruang angkasa.
Ia tidak disyorkan untuk menjalankan pembangunan semula kerana bilik bersebelahan jika dinding pembahagi adalah satu sokongan. Dalam kes ini, semacam pembangunan semula koridor boleh menjadi reka bentuk pintu di dinding pendukung. Apabila membeli sebuah bangunan baru, pemilik boleh, mengikut budi bicaranya, merekabentuk lokasi, bentuk dan parameter koridor. Dalam kes ini, perlu mengambil kira bilangan pintu yang akan keluar dari koridor, kehadiran niche dan faktor lain. Sudah tentu, pemiliknya berdasarkan kepada keperluan peribadi. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan salah perhitungan dan kesilapan yang serius, adalah disyorkan untuk mengambil kira kod bangunan dan peraturan reka bentuk.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)