Susun atur yang lebih baik
Interior dalam apartmen dua peringkat (52 gambar): reka bentuk dan tata letak yang indah Interior dalam apartmen dua peringkat (52 gambar): reka bentuk dan tata letak yang indah
Reka bentuk pangsapuri dua peringkat - reka bentuk, spesifikasinya, nuansa utama reka bentuk. Ciri-ciri teknikal apartmen dua tingkat. Reka bentuk dan hiasan pangsapuri dua tingkat.

Superior Layout Apartments: The Most Popular Options

Susun atur yang lebih baik mempunyai perkadaran yang selesa dan ruang tamu yang luas. Saiz mereka adalah:
 • Bilik tidur. Saiznya adalah 12-15 meter persegi. m
 • Ruang tamu. Dimensinya adalah sekitar 20-30 meter persegi. m .. Biasanya ruang tamu berbentuk persegi atau segi empat segi dengan nisbah aspek tidak melebihi 2: 3.
 • Dapur. Saiz minimum dapur di sebuah apartmen 1 bilik hendaklah 12 meter persegi. m, dalam 2, 3 bilik - 15 meter persegi. m
Apabila menggabungkan dapur dengan ruang makan, dimensi akan meningkat sebanyak kira-kira 30 peratus. Premis dilengkapi dengan tingkap besar dan balkoni bergaya Perancis. Mungkin terdapat bilik persalinan di bilik tidur. Di samping itu, mungkin ada tandas dan bilik mandi individu di dekat pintu masuk ke bilik tidur.

Kawasan tambahan

Ciri khas jenis apartmen ini adalah ketersediaan kawasan utiliti. Keselesaan dan fungsi perumahan memberi: lorong-lorong besar, koridor luas, kemudahan dobi, dewan, pantri, perabot terbina dalam. Bilangan bilik mandi dalam jenis apartmen ini biasanya hampir sama dengan bilangan bilik, kurang dari satu. Mereka terletak berhampiran bilik tidur - ini untuk pemilik, dan berhampiran ruang tamu - untuk para tetamu. Berbanding susun atur lama, di apartmen dengan tata letak yang lebih baik, bilik mandi tidak bersebelahan dengan dapur. Bilik mandi dengan ruang besar membolehkan anda memasang tab mandi dengan saiz, kabin pancuran dan juga sauna. Di dalam bilik dengan tata letak yang lebih baik, sebagai peraturan, terdapat balkoni, loggias, teres. Lebar mereka sekurang-kurangnya 1 m 20 cm. Pilihan ideal adalah apabila anda boleh sampai ke balkoni dari setiap bilik tidur. Pangsapuri jenis ini biasanya berorientasikan kepada titik kardinal dan mempunyai pandangan yang sangat baik dari tingkap.

Faedahnya

Berbanding dengan pangsapuri yang dibina pada zaman dahulu, perumahan yang diperbaiki moden mempunyai banyak kelebihan:
 • kawasan yang luas untuk prosedur kebersihan;
 • kawasan kediaman yang besar;
 • siling tinggi dari 2.5 hingga 3 m;
 • dapur yang diperbesarkan.
Di samping kehadiran kawasan yang besar, pangsapuri yang lebih baik memerhatikan perkiraan mudah yang membolehkan anda menguruskan perabot dengan lebih rasional dan selesa. Pemaju moden mempunyai banyak pilihan perumahan yang sedia ada yang asli dan selesa, tetapi, malangnya, tidak semua orang mampu memiliki pangsapuri yang mahal.

Perbezaan dari perumahan bajet

Tidak seperti pangsapuri dengan tata letak standard, perumahan dengan susun atur yang lebih baik mempunyai ciri-ciri berikut:
 • Rumah di mana perumahan yang lebih baik terletak biasanya bata, bukan panel.
 • Pintu masuk dilengkapi dengan lif penumpang dan untuk mengangkat barangan dan pelongsor sampah.
 • Bilik-bilik di apartmen adalah secepat mungkin.
 • Almari terbina dalam dengan ketara menjimatkan ruang.
 • Jalur dalaman dalaman yang luas menyediakan kemudahan dan ruang tambahan.
 • Jika terdapat lebih daripada 2 bilik, terdapat loggias tambahan yang luas.
 • Semua bilik diasingkan.
 • Penebat bunyi yang bertambah baik.
Dalam pangsapuri yang lebih baik terdapat kemungkinan pembangunan semula.

Pangsapuri dupleks

Opsyen perumahan ini sesuai untuk keluarga yang mempunyai banyak isi rumah.Kesan merancang jenis ini dicapai, berkat wilayah besar, kehadiran banyak tingkap, balkoni dan loggias dan unsur yang paling luar biasa - tangga. Ia adalah, sebagai elemen utama dalam apartmen dan dibuat mengikut gaya asas pedalaman. Lantai dasar biasanya diduduki oleh ruang tamu, kemungkinan besar digabungkan dengan dapur, kantor untuk bekerja, perpustakaan, bilik mandi, dan tandas. Di tingkat dua terdapat hampir semua bilik tidur, bilik kanak-kanak, bilik mandi individu. Peralihan dari bilik ke bilik di apartmen dijalankan melalui koridor biasa. Perlu di pangsapuri dua tingkat ada ruang ganti untuk meletakkan pakaian luar dan kasut. Peluang untuk idea reka bentuk di apartmen dua tingkat jauh lebih daripada perumahan dengan susun atur biasa. Pereka yang berpengalaman akan membantu merealisasikan idea pemilik rumah selesa yang luas. Projek-projek arkitek perumahan moden dicirikan oleh keaslian dan keunikan. Kawasan kediaman dengan susun atur yang lebih baik adalah pangsapuri yang betul dengan keselesaan tinggi dan bahagian dalaman yang sangat baik. Di dalam katalog, anda dapat mencari contoh-contoh indah pangsapuri dengan tata letak yang lebih baik, termasuk pangsapuri dupleks, perumahan dengan seni bina asli dalam pelbagai gaya.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)