Zonasi
Kami melengkapkan tempat kerja di rumah: rahsia ruang penganjur (77 foto) Kami melengkapkan tempat kerja di rumah: rahsia ruang penganjur (77 foto)
Malah di sebuah apartmen kecil, anda boleh membuat tempat kerja yang selesa dan berfungsi. Anda hanya perlu memilih perabot yang betul dan berfikir melalui segala-galanya kepada butiran terkecil.
Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)
Setiap tahun, pereka menawarkan idea zon baru. Kaca, logam, sekatan dan langsir tekstil kini boleh menyertai proses sedemikian.
Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)
Idea untuk membuat sekeping kopeck dari odnushka dapat sepenuhnya direalisasikan hanya jika pada awalnya betul pendekatan penyediaan projek. Ia harus mengambil kira kawasan premis dan keperluan teknikal untuk versi siap.
Bahagian parti dalaman di pedalaman: gambaran keseluruhan jenis, teknologi dan bahan (113 gambar)Bahagian parti dalaman di pedalaman: gambaran keseluruhan jenis, teknologi dan bahan (113 gambar)
Partisi dalaman menarik kepelbagaian mereka, dengan bantuan mereka, anda berjaya menewaskan bilik yang luas dengan membahagikannya kepada beberapa segmen, atau menjadikan ruang Khrushchev lebih praktikal dan selesa.
Zonasi oleh langsir adalah alat mudah untuk transformasi kardinal sebuah bilik (92 foto)Zonasi oleh langsir adalah alat mudah untuk transformasi kardinal sebuah bilik (92 foto)
Penghias mengakui bahawa zon dengan langsir membolehkan walaupun meter persegi yang paling membosankan untuk menjadikan bilik berbilang fungsi yang benar-benar selesa. Kunci kejayaan adalah kombinasi warna, tekstur dan gaya yang berjaya.
Bilik kanak-kanak di pangsapuri studio: ruang peribadi untuk orang yang kurang gelisah (55 gambar)Bilik kanak-kanak di pangsapuri studio: ruang peribadi untuk orang yang kurang gelisah (55 gambar)
Pembibitan di apartmen satu bilik direka menggunakan teknik gaya, ujian masa, dan penyelesaian moden.
Bilik tidur di pangsapuri satu bilik: petua-petua yang baik untuk mengatur (60 foto)Bilik tidur di pangsapuri satu bilik: petua-petua yang baik untuk mengatur (60 foto)
Sekiranya anda tidak mahu bilik tidur di sebuah pangsapuri satu bilik untuk dipamerkan di khalayak ramai, tetapi tidak bersedia untuk membina dinding, fikirkan zonasi rasional.
Pemisahan mudah alih - pilihan ideal untuk zon visual (24 foto)Pemisahan mudah alih - pilihan ideal untuk zon visual (24 foto)
Partition mudah alih - peluang yang mudah untuk membahagi secara visual ruang ruang kehendak dan perasaan percuma anda sendiri pada bila-bila masa.
Tempat untuk dibaca di apartmen: mencipta sudut selesa (26 gambar)Tempat untuk dibaca di apartmen: mencipta sudut selesa (26 gambar)
Tempat bacaan boleh diatur walaupun di dalam sebuah apartmen dengan kawasan yang terhad - anda hanya perlu menyimpan barang-barang dalaman lembut dan menetapkan pencahayaan yang betul.
Zonasi untuk kanak-kanak: sebab, kaedah, susunan zon utama (21 foto)Zonasi untuk kanak-kanak: sebab, kaedah, susunan zon utama (21 foto)
Pengezonan tapak semaian tidak begitu mudah seperti yang kelihatan pada pandangan pertama. Adalah penting bukan sahaja untuk melengkapkan bilik kepada keperluan kanak-kanak, tetapi juga untuk dapat menguruskan setiap zon dengan betul, tidak melupakan ...
Zonasi bilik tidur: beberapa idea mudah (26 foto)Zonasi bilik tidur: beberapa idea mudah (26 foto)
Zonasi apartmen atau studio di bilik tidur dan bilik-bilik lain - sebuah pejabat, ruang lukisan, tapak semaian. Kaedah, pilihan dan teknik zon. Peraturan asas untuk diikuti.
Muat naik lagi

Teknik Zonasi Kawasan Hidup

Fesyen dalaman moden melibatkan kehadiran bilik besar yang penuh dengan cahaya dan udara, dengan sekurang-kurangnya partisi. Trend ini adalah pangsapuri studio dengan tata letak percuma, dan pemilik pangsapuri bersaiz kecil secara besar-besaran menghancurkan dinding dalaman untuk mendapatkan ruang yang diingini. Walau bagaimanapun, setelah menerima, pemilik studio menghadapi keperluan untuk memperuntukkan kawasan fungsional tertentu di dalam bilik dengan kawasan yang besar.Pemisahan, atau pengezonan itu diperlukan bukan sahaja untuk pangsapuri studio, tetapi juga untuk bilik, dapur dan juga bilik mandi di pangsapuri biasa. Tujuan zon adalah untuk menggantikan partition standard dengan penyelesaian reka bentuk yang berbeza. Berikutan zon yang berwibawa, perumahan memperoleh kemudahan dan keselesaan dan masih meresap dengan cahaya ke sudut paling gelap. Gambaran keseluruhan mengenai jenis utama dan kaedah pengezonan yang diberikan dalam artikel ini akan membantu anda menyusun sebuah apartmen studio besar atau satu bilik biasa secara fungsional dan bersifat estetika, sambil menjimatkan ruang dan elektrik.

Apa zon yang perlu diperuntukkan

Mana-mana bilik dibahagikan kepada zon, berdasarkan bilangan orang yang hidup dan jenis pekerjaan mereka. Zon mungkin seperti berikut:
 • dapur: kawasan memasak, ruang makan, kawasan relaksasi untuk teh dan perbualan, dapur untuk menyimpan bekalan;
 • bilik: lounge, tempat kerja, bilik tidur;
 • pembibitan: bilik tidur, bilik permainan, sudut pelajar.
Ia juga perlu menyerlahkan tempat di mana semua ahli keluarga boleh berkumpul, dan biasanya mereka menerima tetamu di sana.

Teknik pengezonan

Semua jenis zon boleh dibahagikan kepada dua jenis:
 • visual, apabila zon dibezakan oleh perbezaan pencahayaan, dekorasi siling, dinding dan lantai, dan hiasan;
 • berfungsi, apabila pembahagi zon adalah perabot, langsir, gerbang.
Bilik mandi, pancuran dan tandas sentiasa ditinggalkan di dalam semua susun atur studio. Sekiranya dikehendaki, mereka boleh membiarkan cahaya semulajadi dengan meletakkan dinding blok kaca atau dengan memasang partition kaca frosted.

Teknik Pengezonan Visual

Kaedah utama zon visual adalah penggunaan kemasan yang berbeza. Spesies ini sama-sama popular untuk siling, dinding dan lantai yang menghias.
 • Siling bertingkat dan regangan - jelas dan dengan corak akan membantu dengan indah dan moden menekankan ke atas kepala anda. Beri kawasan tidur sedikit sihir dengan pencetakan 3D - dan anda mendapat imej tiga dimensi yang menyedihkan.
 • Pelbagai bahan hiasan untuk dinding memberikan ruang lingkup yang luas untuk kreativiti. Menggabungkan pelbagai jenis kertas dinding, cat, jubin seramik, panel, menonjolkan sudut untuk bersantai, dapur, lorong. Di salah satu dinding pasti ada tempat untuk mencuba sesuatu yang menarik - kertas dinding cecair dan pelbagainya - plaster sutera. Lapisan itu tahan lama, moden dan mulia.
 • Dengan menyelesaikan lantai, anda juga boleh membahagikan zon secara visual. Untuk melakukan ini, podium dan pelbagai pilihan lantai digunakan secara meluas - jubin, lamina, papan besar, parket, linoleum.
Pencahayaan untuk pengezonan visual tetap penting, tetapi menengah selepas aksen dengan bahan hiasan. Sumber cahaya, sebagai peraturan, menyoroti pusat zon atau tempatnya yang khusus. Untuk kes terakhir, lampu sorot dipasang.

Teknik zon fungsional

Cara paling mudah dan paling berkesan untuk membahagikan ruang adalah dengan menggunakan perabot. Dengan bantuan kabinet tinggi, anda boleh memagar bilik tidur, bilik persalinan, sudut kanak-kanak - tempat yang memerlukan privasi. Almari pakaian, sofa, laci dada adalah lebih mudah untuk memisahkan kawasan rehat dari ruang kerja, koridor dari dewan. Cahaya melalui rak sangat bagus untuk menghias mana-mana kawasan di apartmen. Mereka tidak mengganggu cahaya dan membawa beban fungsi yang penting. Pertimbangkan pilihan yang paling popular:
 • apabila membahagikan kawasan bermain dan tidur untuk kanak-kanak, rak buku itu akan berfungsi sebagai tempat menyimpan mainan dan kraf;
 • ia adalah mudah untuk menyimpan kertas yang diperlukan di atasnya dan meletakkan peralatan pejabat di kawasan kerja;
 • partition rak akan berfungsi sebagai pagar untuk kawasan lantai atas;
 • dengan rak dengan rak separuh terbuka, anda boleh memagar bilik tidur;
 • di sebuah pangsapuri kecil, rak membahagikan pintu masuk dan ruang bersama.
Jika ruang kecil, langsir dan langsir digunakan secara meluas untuk memisahkan zon.Mereka tidak mengambil banyak ruang, memberikan keselesaan bilik dan menekankan gaya di mana bilik dihiasi:
 • langsir klasik sesuai untuk bilik dalam gaya klasik, Skandinavia, negara,;
 • melancarkan, Rom, tirai roller - untuk gaya minimalis, Jepun, loteng, Mediterranean;
 • tirai sempurna melengkapi bahagian dalam teknologi berteknologi tinggi, tekno, gabungan;
 • flossy menekankan ringan dan keanggunan romantis dan provensi.
Ketumpatan bahan dan saiz langsir dengan mudah menyesuaikan tahap privasi yang diperlukan. Sebagai tambahan kepada pilihan yang disenaraikan, zon ruang boleh dilakukan menggunakan partisyen bergerak atau bergerak, lajur, tangga, gerbang, dan objek seni.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)