Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)

Isu ruang zonasi adalah relevan untuk bilik-bilik dari sebarang saiz. Pereka bentuk menawarkan pelbagai idea zon untuk membuat bilik selesa untuk berehat, menerima tetamu, dan bermain untuk kanak-kanak. Adalah penting untuk tidak kehilangan integriti seluruh bilik.

Idea Pengezonan Art Deco

Idea zon bina bangunan

Idea Pembezaan Partition Openwork

Idea Zonasi Beam

Gagasan Zonasi untuk Balkon

Ide Zonasi Bar

Idea Zonasi Lorong

Idea Projek Pengezonan

Idea Zonasi Perabot

Idea Zonasi Parti

Pembaikan Zonasi Idea

Idea pengezonan di ruang tamu kelabu

Idea Pengezonan Tirai

Idea Pengezonan Parti Folding

Idea zon gaya moden

Objektif utama zon

Selalunya, apabila ruang zon, beberapa tugas diselesaikan:

 • pembahagian ruang bersama menjadi beberapa zon berfungsi. Sebagai pilihan - pemisahan visual bilik tidur dan ruang tamu atau pengasingan sudut dapur dari ruang tamu;
 • peruntukan kawasan persendirian dan umum. Ini amat penting apabila menganjurkan tempat kerja atau mengalokasikan ruang untuk kawasan kanak-kanak;
 • mengubah fungsi bilik pada waktu yang berbeza pada hari itu. Situasi sangat biasa apabila ruang tamu yang luas berubah menjadi bilik tidur yang nyaman dengan tempat tidur yang penuh pada waktu malam. Sememangnya, dengan transformasi sedemikian, perkadaran zon individu boleh berubah.

Tugas utama zon adalah mencari pilihan yang terbaik, yang membuat pedalaman yang luar biasa, selesa untuk semua penduduk untuk hidup.

Ide penetapan zon di dalam ruang udara beige

Idea Pengezonan Struktur Konkrit

Idea untuk zon di dalam bilik besar

Idea Zonasi Rumah Persendirian

Kaedah pengezonan bilik

Pereka menawarkan pelbagai idea ruang zon. Perlu diperhatikan bahawa beberapa teknik harus diingat sudah di peringkat perancangan di pedalaman, sementara yang lain boleh digunakan pada bila-bila masa (relokasi perabot).

Idea Pengezonan Strip LED

Idea Zonasi Stairway

Idea Zonasi Loft Konkrit

Idea Pengezonan Loteng

Idea zon pendaratan

Idea zon pendaratan kaca

Idea pengezonan MDF

Idea Zonasi Perabot

Idea Zonasi di Balcony

Menamatkan bahan dan pencahayaan

Sebagai peraturan, keputusan mengenai penggunaan pilihan zon tersebut dibuat pada peringkat reka bentuk dan pengubahsuaian.

 • Apabila permukaan selesai, pelbagai bahan digunakan. Idea hiasan dinding yang paling popular adalah gabungan wallpaper tekstur dan corak yang berbeza. Selalunya, dinding terpaku dengan kertas dinding biasa, dan kawasan pembibitan atau ruang tamu diserlahkan dengan lukisan atau corak. Untuk reka bentuk reka bentuk yang bergaya, pengilang menghasilkan wallpaper pengiring.
 • Teknik yang sangat popular adalah gabungan penutup lantai yang berbeza (jubin seramik diletakkan di kawasan dapur, dan laminate / linoleum di seluruh apartmen).
 • Palet warna yang berbeza boleh membuat suasana ceria, gembira di dapur, ruang tamu. Dan sebaliknya, palet nada tenang dipilih untuk bilik tidur atau sudut kerja.

Idea Pengezonan Bilik Tidur Bilik Tidur

Idea Pengezonan Partisi Kaca

Idea zon blok blok

Idea pengezonan kaca

Idea zon pendirian

Ide Zonasi Dinding

Idea Pengezonan Tempat Makan

Idea pengezonan apartmen studio

Idea pengezonan studio

Idea yang sangat menarik untuk pengezonan di apartmen satu bilik ialah penggunaan pelbagai sumber cahaya. Terima kasih kepada candelier, bahagian tengah ruangan itu jelas. Kaki dinding dan lampu lantai berasingan membantu menggariskan kawasan rekreasi, sambutan, sudut kerja. Terima kasih kepada jalur LED, adalah mungkin untuk memilih podium, rak dan niche yang tidak standard.

Idea zon gaya klasik

Pemilihan zon pemisahan dengan bunga

Idea untuk zoning partition hiasan

Idea Zonasi Parti

Idea pengezonan di bilik kanak-kanak

Idea pengezonan di tapak semaian

Idea reka bentuk pengezonan

Idea Zonasi Rumah

Ide Zonasi Lembaga

Struktur seni bina kecil

Pembinaan elemen sedemikian juga disediakan pada tahap membangunkan susun atur apartmen atau semasa pembaikan:

 • Dinding palsu adalah cara paling berkesan untuk mengosongkan pangsapuri satu bilik dengan kawasan yang besar. Pembinaan tanah kering seperti dibina sebagai dinding (dengan bukaan bebas atau dalam bentuk dinding buta sempit). Hebat untuk menonjolkan kawasan dapur atau membahagikan ruang tamu dan bilik tidur;
 • podium pada asalnya menyelesaikan masalah zon dan membuat tempat penyimpanan untuk sesuatu.Ruang makan, yang terletak di podium yang memisahkan dapur dari ruang tamu, kelihatan indah;
 • gerbang atau lajur mencipta sempadan visual antara zon yang berbeza. Bentuk bulat sesuai dengan sempurna ke pedalaman dalam gaya kekaisaran, klasik. Lajur padu pepejal lebih sesuai untuk gaya negara.

Idea Pengezonan Parti Mudah Alih

Idea pengezonan Art Nouveau

Ide penetapan zon di pedalaman monokrom

Idea pengezonan di pedalaman neoklasik

Idea Pengezonan Niche

Idea pengezonan untuk Khrushchev satu bilik

Idea pengezonan untuk pangsapuri studio

Idea Zonasi Tetingkap

Idea zon asal

Trend fesyen adalah penciptaan podium dengan katil terbina dalam. Pada masa yang sama, struktur kerusi rehat di luar dengan getah buih dan permaidani. Ternyata gabungan asli dari kawasan fungsional bilik tidur dan ruang tamu. Selain itu, perabot perabot tidak diperlukan - hanya letakkan di podium beberapa bantal padat.

Idea Zonasi dengan Pintu

Idea pengezonan gaya etnik

Idea pengezonan papan lapis

Idea Pemisahan Keriting

Idea pengezonan fungsian

Idea zon plasterboard

Idea Pengezonan Drywall

Idea Zonasi Ruang Tamu

Idea zonasi di Khrushchev

Peraturan perkiraan perabot

Hampir setiap perabot boleh secara visual membahagikan ruang bilik. Pereka menggunakan kedua-dua terbina dalam / struktur tetap, serta keping perabot:

 • Perabot kerusi (sofa, kerusi-kerusi) paling kerap membolehkan anda menyerlahkan secara visual ke kawasan fungsional yang berbeza di dalam bilik. Sebuah sofa sudut lembut, meja kopi di atas permaidani mencipta kawasan duduk yang selesa. Di belakang sofa, anda boleh meletakkan kumpulan makan. Kelebihan utama pilihan ini: integriti bilik tidak dilanggar, akses ke cahaya semula jadi tidak bertindih, zon yang berbeda jelas dibezakan;
 • rak, skrin, pakaian, kabinet adalah barangan yang sangat popular. Ia adalah paling mudah untuk membuat kawasan kerja dengan bantuan rak dan meja kecil. Sekiranya anda meletakkan rak akhir ke dinding, maka pada sisi yang berbeza ia mudah dipasang meja kerja. Susunan perabot ini sesuai untuk membuat dua tempat belajar berasingan di bilik kanak-kanak. Di dalam bilik berasingan yang berasingan, masuk akal untuk menggunakan rak yang dilengkapi dengan rak. Dalam kes ini, siang tidak bertindih di dalam bilik, bilik tidak kelihatan berantakan dan tempat tambahan untuk menyimpan buku, barang kecil, dan cenderamata. Anda boleh melancarkan akuarium yang indah di rak atau menyusun gambar bunga segar di dalam pasu di atas rak;
 • kaunter bar adalah perabot yang paling biasa untuk pengezonan visual bilik. Pilihan terbaik untuk dapur kecil ialah reka bentuk dinding. Sekiranya pangsapuri besar, maka pilihan terbaik ialah rak dua tingkat yang berdiri bebas. Dalam model sedemikian, meja makan biasa terletak di sebelah dapur, dan kaunter bar yang tinggi diatur di sisi ruang tamu.

Pemisahan dan pintu gelangsar membolehkan anda dengan mudah dan dengan cepat sepenuhnya memisahkan bilik atau menggabungkan zon menjadi satu keseluruhan. Pereka bentuk mengesyorkan menggunakan lukisan kaca supaya bilik tidak kehilangan ruang secara visual. Juga, unsur-unsur hiasan seperti ini boleh menjadi hiasan sebenar pedalaman (terima kasih kepada lukisan lukisan, penggunaan pelbagai teknik pemprosesan kaca).

Idea zon perindustrian gaya

Idea Pengezonan Interior

Ide Zonasi Desktop

Idea Zonasi Fireplace

Idea Pengezonan Gaya Negara

Idea Zonasi dengan Gambar

Idea Penjajahan

Idea zon rumah

Idea pengezonan coklat

Pilihan Zonasi untuk bilik yang berbeza

Di ruang tamu yang luas, selalunya memperuntukkan ruang untuk kumpulan makan, satu set perabot kerusi rias dan membuat sudut kerja. Idea pengezonan ruang tamu adalah berdasarkan susunan perabot yang mudah (bahagian akhir untuk satu sama lain), penggunaan penutup lantai hiasan (di kawasan rekreasi mereka meletakkan permaidani lembut), pemasangan rak, peti laci atau kabinet kecil.

Ide Zonasi Pulau

Idea Pengezonan Lampu

Idea Pengezonan Dekorasi

Idea zon luar ruangan

Idea Pengezonan Tingkap Panorama

Idea Pengezonan Perubahan

Idea Pengezonan Parti Mudah Alih

Idea Zonasi Parti

Pengembangan Zonasi Idea

Idea utama untuk zon dapur dan ruang tamu - pemasangan bar, penggunaan partition mudah alih. Teknik yang paling umum adalah meletakkan penutup lantai yang berbeza. Untuk dapur, jubin seramik / ubin porselin dipilih, dan di ruang tamu lantai ditutupi dengan lamina, parket, permaidani.

Idea Pengezonan Karpet

Idea untuk zon tidur di apartmen

Idea zon pembukaan pusingan

Idea Zonasi dapur ruang tamu

Idea untuk zoning dapur dan lorong

Idea Pengezonan Dapur

Idea zon dapur

Idea untuk zon di sebuah apartmen

Idea Zonasi Bilik Tidur

Di dalam apartmen dengan saiz sederhana, anda boleh menggunakan idea asal ruang zon dengan menggunakan perabot pengubah. Selalunya, kerusi lipat digunakan untuk ini, meja kopi, yang mudah diletakkan di meja makan besar. Lokasi yang sesuai untuk kumpulan makan adalah di tingkap, di sebelah dapur, supaya anda boleh dengan cepat dan mudah menetapkan jadual.Idea zon bilik tidur bukan standard - memasang katil boleh tukar. Apabila dipasang, reka bentuk boleh memainkan peranan tempat berehat dengan sofa kecil atau hanya kelihatan seperti laci dada yang sempit dan rendah, dan bentuk yang disassembled mewujudkan tempat tidur penuh. Satu kelebihan khusus untuk zon bilik dengan bantuan mengubah perabot adalah penggantian fungsi beberapa zon di kawasan yang sama.

Layout Ideas Zoning

Zonasi Idea Podium dengan Laci

Zonasi Idea Podium

Idea pengezonan latar belakang

Idea Zonasi Lantai

Idea zon pendirian

Gagasan Pengezonan Portal

Idea untuk zon lampu siling

Idea Zonasi Ceiling

Kehadiran kaedah pengezonan yang berbeza menjadikannya menarik untuk bereksperimen dengan ruang di dalam bilik. Dan kadang-kadang ia tidak memerlukan perbelanjaan wang (menyusun semula perabot, mengatasi sconce dinding).

Idea pengezonan ruang sempit

Idea Zonasi Bilik Mandi

Idea Zonasi Wenge

Idea pengezonan untuk ruang tamu dengan perabot terbina dalam

Idea pengezonan untuk rumah negara

Idea pengezonan Hall

Idea Pengezonan Tirai

Idea Pengezonan Mirror

Idea Pengezonan

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)