Reka bentuk dan hiasan
Gaya menarik pangsapuri satu bilik: pilihan terbaik (120 foto) Gaya menarik pangsapuri satu bilik: pilihan terbaik (120 foto)
Membuat apartmen satu bilik supaya ia cantik dan selesa adalah tugas yang tidak remeh. Tetapi tepat untuk ini, terdapat gaya yang boleh diambil sebagai asas.
Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)
Setiap tahun, pereka menawarkan idea zon baru. Kaca, logam, sekatan dan langsir tekstil kini boleh menyertai proses sedemikian.
Hiasan nurseri asal: apa yang ditawarkan pereka moden (95 foto)Hiasan nurseri asal: apa yang ditawarkan pereka moden (95 foto)
Apabila memikirkan hiasan untuk bilik kanak-kanak, anda perlu mengingati dua peraturan. Pertama, hiasan haruslah murah. Dan kedua, untuk membuatnya Anda hanya perlu menggunakan bahan semulajadi.
Hadiah DIY untuk 8 Mac: idea yang berkaitan dengan Hari Wanita (54 foto)Hadiah DIY untuk 8 Mac: idea yang berkaitan dengan Hari Wanita (54 foto)
Hadiah DIY untuk 8 Mac terutama hangat dan hangat. Dibuat dari cara yang diperbaiki, mereka memberi kesaksian kepada perasaan yang dinyatakan dan kekal untuk ingatan yang panjang.
Kraf untuk 8 Mac: dengan cinta ikhlas untuk wanita yang cantik (57 foto)Kraf untuk 8 Mac: dengan cinta ikhlas untuk wanita yang cantik (57 foto)
Kraf untuk 8 Mac dibuat dengan ganjaran dan inspirasi khas, kerana percutian wanita ini bertepatan dengan permulaan musim bunga yang lama ditunggu-tunggu.
Bahagian parti dalaman di pedalaman: gambaran keseluruhan jenis, teknologi dan bahan (113 gambar)Bahagian parti dalaman di pedalaman: gambaran keseluruhan jenis, teknologi dan bahan (113 gambar)
Partisi dalaman menarik kepelbagaian mereka, dengan bantuan mereka, anda berjaya menewaskan bilik yang luas dengan membahagikannya kepada beberapa segmen, atau menjadikan ruang Khrushchev lebih praktikal dan selesa.
Pemulihan dan pembaikan perabot dapur: bantuan profesional dan keputusan yang baikPemulihan dan pembaikan perabot dapur: bantuan profesional dan keputusan yang baik
Pemulihan dan pembaikan perabot yang berkualiti tinggi akan memberikan headset sebagai kehidupan kedua: kami mencadangkan mengemaskini muka depan, menghapuskan kerosakan, menyegarkan reka bentuk, dan meningkatkan penunjuk fungsi set biasa.
Pangsapuri studio moden dengan 40 meter persegi. m: bagaimana untuk melengkapkan rumah yang sesuai (113 foto)Pangsapuri studio moden dengan 40 meter persegi. m: bagaimana untuk melengkapkan rumah yang sesuai (113 foto)
Pangsapuri studio purata adalah 40 meter persegi. m boleh menjadi perumahan yang selesa dan bergaya, sesuai untuk orang tunggal, pasangan muda, keluarga dengan anak-anak. Terdapat ruang yang cukup untuk reka bentuk zon berfungsi yang diperlukan, perkara utama adalah betul ...
Memilih kertas dinding foto yang sempurna untuk pedalaman: apa yang perlu dicari dahulu (115 foto)Memilih kertas dinding foto yang sempurna untuk pedalaman: apa yang perlu dicari dahulu (115 foto)
Ini bukan tahun pertama yang kertas dinding fotografi menjadi bahan hiasan yang popular dan dicari. Pembeli mencintai mereka untuk pelbagai warna dan tekstur, prestasi yang baik dan harga yang berpatutan.
Wallpaper dalam tandas: reka bentuk yang cepat dan praktikal dari bilik mandi (104 foto)Wallpaper dalam tandas: reka bentuk yang cepat dan praktikal dari bilik mandi (104 foto)
Wallpaper di dalam tandas sebagai cara dekorasi yang mudah dan anggaran adalah relevan di kalangan kebanyakan para peniaga idea-idea praktikal untuk reka bentuk dalaman. Untuk memahami cara memilih lukisan hiasan di dalam bilik mandi, ia patut menjelajah ...
Jubin untuk tandas: bagaimana untuk memilih dan meletakkan sendiri (62 foto)Jubin untuk tandas: bagaimana untuk memilih dan meletakkan sendiri (62 foto)
Jubin untuk tandas datang dalam pelbagai warna, jenis dan warna, dan anda boleh meletakkannya dengan cara yang berbeza. Hasilnya akan menjadi unik, terutamanya jika anda mendekati proses secara kreatif.
Muatkan lebih banyak lagi

Reka bentuk dan hiasan bilik-bilik moden

Reka bentuk adalah kategori estetik khas yang boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Dalam erti kata yang luas, reka bentuk dan hiasan boleh dilihat sebagai reka bentuk seni, reka bentuk reka bentuk estetik kompleks untuk pelbagai tujuan.Dalam kebanyakan sumber bahasa Inggeris, istilah "reka bentuk" membayangkan gaya, reka bentuk teknikal, dan aktiviti sebenar sifat profesional.

Kawasan utama

Sebarang katalog reka bentuk moden adalah ilustrasi yang berwarna-warni yang terdiri daripada sejumlah besar maklumat. Adalah lebih baik untuk mempertimbangkan reka bentuk dalaman dari kedudukan kawasan utama:
 • Landskap;
 • Grafik;
 • Reka bentuk dalaman;
 • Perindustrian;
 • Seni bina.
Semua spesies ini boleh dibahagikan kepada banyak kategori lain. Perhatian khusus harus dibayar tepat pada gaya dalam reka bentuk, yang menentukan sifat pedalaman.

Mengikut jenis premis

Reka bentuk dan hiasan premis melibatkan penggunaan pelbagai teknik dan kaedah landskap untuk menghasilkan komposisi organik tunggal. Memandangkan reka bentuk premis, jenis berikut boleh dibezakan:
 • Reka bentuk bilik tidur;
 • Ruang tamu
 • Lorong;
 • Dewan;
 • Bilik kanak-kanak;
 • Dapur;
 • Bilik mandi;
 • Balkoni (loggia, rumah hijau).
Reka bentuk, sebagai proses estetik, bertujuan bukan sahaja di ruang dalaman rumah atau apartmen. Menghias dan membentuk gaya istimewa adalah perlu berhubung dengan bahagian luar bilik. Komposisi setiap kompleks seni bina mestilah organik, holistik dan pemikiran.

Jenis reka bentuk sebagai komponen sistem tunggal

Reka bentuk ruang dalaman dan plot landskap dalam mana-mana bentuk membentuk banyak butiran dan nuansa. Komponen utama yang menentukan pelbagai arah dalam reka bentuk dan hiasan:
 • Tekstil
 • Plester bertekstur;
 • Panel plastik untuk dinding;
 • Panel kayu untuk dinding;
 • Menghadapi jubin;
 • Wallpaper.
Untuk membuat dalaman yang hebat dan bergaya membuat keseluruhan projek. Pereka bentuk harus menjalankan kajian semula dalam semua bidang: dari estetika hingga nuansa teknikal.

Reka bentuk dalam gaya gaya

Reka bentuk dan hiasan melibatkan gaya khusus untuk bahagian dalaman premis dan untuk penghalusan eksterior kompleks seni bina. Gaya pedalaman adalah istilah umum ciri khas (hiasan, perabot, penggunaan teknik khas) untuk memperbaiki lokasi. Reka bentuk boleh dibahagikan kepada dua kategori global:
 • Modern (moden, seni deco, seni nouveau, chalet, minimalism, modernisme, loteng, gaya eko, berteknologi tinggi, tekno, futurisme);
 • Klasik (antik, murni "klasik", ethno, kolonial, negara).
Kedua-dua arah berkaitan dengan reka bentuk pangsapuri moden. Untuk membuat ini atau pedalaman itu, pelbagai contoh dan peranti digunakan: penamat tertentu, main cahaya, eksperimen pencahayaan, penggunaan aksesori kecil, tumbuh-tumbuhan dalaman di pedalaman, dan banyak lagi.

Jenis hiasan

Hiasan boleh menjadi perayaan dan setiap hari, tematik dan berdedikasi untuk acara tertentu. Ia boleh diprogramkan walaupun pada musim:
 • Musim gugur (tema daun, nota emas, plaids, motif dengan teh panas dan kopi);
 • Musim sejuk (motif salji, mood Tahun Baru, dihiasi pokok-pokok Krismas, kalungan, mainan Krismas);
 • Musim panas (arah laut, eksperimen gastronomi dengan beri, nota hijau, komposisi pantai);
 • Spring (tema pokok berbunga, motif solar dan hiasan dengan kehijauan).
Semua pilihan boleh dilengkapkan dengan motif gaya moden atau klasik di pedalaman. Walau bagaimanapun, tidak adat untuk menggabungkan beberapa hiasan bermusim dalam satu komposisi sekaligus.

Hiasan dalaman

Perbandingan semua gaya antara satu sama lain adalah sia-sia, tetapi ia patut menyebut teknik hiasan utama yang boleh digunakan di mana-mana bahagian dalam dan memberi kesan yang besar kepada potensi estetiknya:
 • Lukisan dinding (juga boleh digunakan untuk menghiasi siling atau lantai; dalam beberapa kes, perabot dan peralatan dibuat);
 • Pencetakan stuko (cara yang asli dan mewah untuk memberikan komposisi tekstur dan penghormatan yang kompleks, paling sering dijumpai dalam komposisi eklektik, klasik, vintaj);
 • Batu dan tempa, serta semua jenis kombinasi kedua-dua bahan (sesuai dalam gaya negara, Provence, chalet, rococo, klasik, seni nouveau);
 • Batu dan ukiran kayu (teknik mahal dan canggih yang digunakan dalam arah klasik);
 • Tingkap kaca berwarna (Subjek atau pemasangan hiasan memaparkan tekstur yang sangat kaya dan warna yang sengit).
Anda boleh bercakap tentang hiasan dan reka bentuk pangsapuri dan rumah negara untuk masa yang sangat lama. Umat ​​manusia telah terlibat dalam menghiasi rumah mereka sendiri selama bertahun-tahun, yang mempunyai pengalaman dan pengetahuan kolosal yang terkumpul. Seluruh sains dan falsafah estetika dan keindahan diluluskan dari generasi ke generasi, ditambah dan diubah oleh trend fesyen setiap era baru.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)