Bilik tidur
Bed-podium: untuk meletakkan atau tidak? (108 foto) Bed-podium: untuk meletakkan atau tidak? (108 foto)
Mereka yang ingin mencipta pedalaman asal di bilik tidur mereka dan pada masa yang sama memaksimumkan penggunaan ruang harus menggunakan idea pereka moden dan memasang katil podium. Ia boleh dibeli di kedai, atau anda boleh merancang dan menjadikannya sendiri.
Bilik tidur kecil di dalam rumah: bagaimana untuk membuat keselesaan di dalam bilik kecil (58 foto)Bilik tidur kecil di dalam rumah: bagaimana untuk membuat keselesaan di dalam bilik kecil (58 foto)
Bilik tidur kecil bukanlah alasan untuk menolak kawasan yang menarik. Ia boleh diatur sedemikian rupa sehingga ia akan menjadi ruang kegemaran di sebuah rumah atau apartmen.
Loft bed - aksen industri (24 foto)Loft bed - aksen industri (24 foto)
Seperti semua perabot dalam gaya loteng, katil harus mempunyai reka bentuk yang mudah, butiran besar dan rupa yang berumur. Hanya kombinasi sedemikian akan memungkinkan untuk mencapai kecuaian dan jarang diperlukan untuk loteng.
Peralatan tidur sutera: kecanggihan dan kecanggihan (27 foto)Peralatan tidur sutera: kecanggihan dan kecanggihan (27 foto)
Kain sutera memberikan kecantikan dan kualiti, terlibat dalam mewujudkan gaya bilik tidur individu. Cadangan penjagaan akan memberitahu anda bagaimana untuk menyimpan rupa kit yang kelihatan untuk masa yang lama.
Sofa untuk bilik tidur: perabot padat dengan keselesaan maksimum (21 foto)Sofa untuk bilik tidur: perabot padat dengan keselesaan maksimum (21 foto)
Sofa untuk bilik tidur boleh menjadi tempat tidur utama atau hanya tempat yang selesa untuk perhimpunan di samping katil. Seperti mana-mana perabot di dalam bilik ini, mereka mesti sepadan dengan ...
Katil tarik keluar adalah tempat berehat yang lengkap untuk orang dewasa dan kanak-kanak (21 gambar)Katil tarik keluar adalah tempat berehat yang lengkap untuk orang dewasa dan kanak-kanak (21 gambar)
Sebuah katil tarik keluar ke pedalaman adalah atribut yang sangat mudah jika anda terhad kepada meter persegi. Reka bentuk yang mudah dan dimensi padat membolehkan anda mengatur tempat tidur tanpa menjejaskan persekitaran keseluruhan.
Katil hitam di pedalaman: misteri atau gaya (23 gambar)Katil hitam di pedalaman: misteri atau gaya (23 gambar)
Memilih katil hitam untuk mencipta ruang tidur bilik tidur tidak akan pernah disedari. Perabot ini menarik perhatian dan berbeza dengan segala yang ada di dalam bilik selainnya.
Bilik tidur di Khrushchev: idea menarik untuk pangsapuri kecil (25 foto)Bilik tidur di Khrushchev: idea menarik untuk pangsapuri kecil (25 foto)
Suasana yang selesa di bilik tidur Khrushchev diciptakan dengan pendekatan yang berhati-hati terhadap pilihan reka bentuk bilik. Keselesaan di dalam bilik boleh dicapai dengan memilih skim warna dan perabot yang betul.
Bilik tidur yang mana untuk dipilih: cadangan terkiniBilik tidur yang mana untuk dipilih: cadangan terkini
Persoalan di mana bilik tidur untuk memilih boleh menjadi perhatian kepada pasangan pengantin yang bersemangat, dan kerja gila kesepian, dan pasangan yang padat dalam usia. Bilik tidur adalah tempat keselesaan dan kesenangan khas, oleh itu, mengenai peningkatan lokasi ini ...
Katil bersaiz kecil adalah kemudahan yang digabungkan dengan kekompuhan dan kefungsian (20 foto)Katil bersaiz kecil adalah kemudahan yang digabungkan dengan kekompuhan dan kefungsian (20 foto)
Katil-katil pengubah di sebuah pangsapuri kecil akan membolehkan anda secara rasional menggunakan mana-mana meter persegi percuma kawasan. Pelbagai model yang terdapat di pasaran hari ini membolehkan anda memilih perabot yang selesa dan sesuai dengan citarasa anda.
Bunga untuk bilik tidur: cadangan berharga bagi landskap bilik (23 foto)Bunga untuk bilik tidur: cadangan berharga bagi landskap bilik (23 foto)
Tumbuh-tumbuhan dalaman dari zaman purba membawa kesenangan dan keamanan khas ke rumah seseorang. Hari ini, kehadiran pengaturan bunga yang indah dan berguna mengalu-alukan bukan sahaja pereka, tetapi juga doktor dan ahli psikologi.
Muatkan lebih banyak lagi

Bilik tidur di rumah: parameter asas

Dalam proses menguruskan bilik tidur di sebuah rumah siap atau apartmen, anda sering harus berurusan dengan bilik-bilik yang mempunyai saiz besar atau kecil, bentuk yang tidak standard dan juga kekurangan seni bina tertentu. Walau bagaimanapun, jika anda mengambil kira perkadaran dan ciri-ciri jenis bilik tertentu, yang pada masa akan datang diberikan peranan bilik tidur, anda boleh mendapatkan ruang yang indah dan selesa untuk tidur yang sihat dan rehat yang baik.

Pengkelasan bilik untuk bilik tidur

Sebelum memilih gaya dan perabot, anda perlu melakukan sedikit kajian dan mengetahui semua ciri seni bina dan dimensi keseluruhan bilik di mana bilik tidur akan ditempatkan. Di bangunan dan rumah baru moden yang dibina bertahun-tahun yang lalu, anda boleh mencari tempat tidur:
 • sangat kecil di kawasan di mana anda boleh meletakkan hanya bahagian paling asas perabot yang diperlukan untuk tidur;
 • mempunyai ruang besar di mana set bilik tidur yang bergaya akan sesuai dengan harmoni, dan jika anda mahu, anda boleh memilih kawasan khas untuk bersantai, membaca, menonton filem;
 • bentuk tidak standard (terlalu sempit, mempunyai siling yang sangat tinggi atau rendah), untuk pengaturan yang mana pendekatan reka bentuk yang kompeten diperlukan untuk memberi ruang bilik tidur proporsi yang betul;
 • di mana terdapat terlalu besar atau kecil tingkap, atau beberapa tingkap bukaan sekaligus - keadaan ini memerlukan penempatan perabot yang berhati-hati di bilik tidur;
 • di mana tingkap sepenuhnya tidak hadir, dan, akibatnya, pencahayaan semula jadi, memerlukan kajian yang teliti dan komprehensif mengenai organisasi dan pilihan pilihan tiruan untuk bilik tidur;
 • dengan almari pakaian terbina dalam, di mana tidak perlu memasang sistem penyimpanan tambahan untuk pakaian dan peralatan tempat tidur;
 • terletak di kawasan loteng, dengan skylights dan pelbagai ketinggian dinding, akan memerlukan penggunaan teknik reka bentuk khas untuk membuat bilik tidur lebih harmoni;
 • yang mempunyai niche yang berbeza dari segi saiz dan kedalaman, terletak pada ketinggian yang berbeza berbanding tingkat lantai, pereka mereka sering digunakan untuk tujuan hiasan atau praktikal.
Penilaian ciri-ciri pelbagai jenis premis, ruang angkasa yang mahir, gaya yang betul akan membolehkan anda untuk mendapatkan bilik tidur yang selesa, di mana anda boleh berehat dan tidur dengan baik.

Katil dan perabot untuk bilik tidur

Sekeping perabot yang tidak dapat disebarkan di dalam bilik seperti bilik tidur tentu saja, tempat tidur. Katalog perabot pereka moden dari pelbagai pengeluar menyediakan pelbagai katil, yang boleh dikelaskan mengikut beberapa parameter:
 • bentuk katil - hari ini di pasaran barang-barang perabot yang anda dapati katil quadrangular tradisional, model bulat dan bujur, katil pereka, yang boleh mempunyai penampilan eksklusif;
 • ciri reka bentuk katil - pelbagai cara mengubah katil atau kehadiran sistem storan tersembunyi;
 • Reka bentuk - penggunaan pelbagai bahan untuk pembuatan headboards pelbagai bentuk, memasang katil pada podium atau kaki, dan menghias dengan kanopi yang dibuat dari pelbagai kain.
Di samping itu, katil boleh menjadi satu atau dua kali, manakala saiz produk bergantung kepada saiz bilik tidur, ketinggian, berat badan dan juga umur pemilik potensinya. Walaupun pilihan bahan dari mana katil itu dibuat dan kaedah menghiasnya, sepenuhnya bergantung pada gaya umum bilik tidur. Hari ini tidak sukar untuk memilih set perabot yang akan menjadi tambahan yang harmoni terhadap gaya mana-mana:
 • klasik Rococo, Baroque, Empire, Art Nouveau, Gothic dan gaya klasik lain;
 • moden berteknologi tinggi, minimalisme, tekno, konstruktivisme;
 • provensi yang selesa, negara, gaya desa;
 • eksotik arab, african, cina, jepun;
 • romantik, laut, Mediterranean;
 • kawasan yang tidak tradisional di loteng, gabungan, kitsch.
Sekiranya anda menilai dengan tepat saiz dan ciri reka bentuk bilik, pilih pencahayaan, bandingkan semua pilihan stylistik yang mungkin, anda boleh mendapatkan ruang yang selesa dan berfungsi untuk tidur yang nyenyak dan penginapan yang menyenangkan.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)