Pangsapuri studio
Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto) Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)
Setiap tahun, pereka menawarkan idea zon baru. Kaca, logam, sekatan dan langsir tekstil kini boleh menyertai proses sedemikian.
Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)
Berpikir tentang reka bentuk ruang tamu dapur, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja parameter estetik masa depan laman web, tetapi juga fungsinya. Jika diingini, tempat makan dan kerja boleh dipisahkan menggunakan perabot dan hiasan.
Khrushchev satu bilik boleh menjadi rumah yang selesa: menasihat profesional (79 foto)Khrushchev satu bilik boleh menjadi rumah yang selesa: menasihat profesional (79 foto)
Sekiranya anda mempunyai Khrushchev satu bilik, terlalu dekat untuk memenuhi keperluan gaya dan fungsi, jangan putus asa: kami akan memberitahu anda cara membuat projek yang kompeten dan mengamalkannya.
Pangsapuri studio moden dengan 40 meter persegi. m: bagaimana untuk melengkapkan rumah yang sesuai (113 foto)Pangsapuri studio moden dengan 40 meter persegi. m: bagaimana untuk melengkapkan rumah yang sesuai (113 foto)
Pangsapuri studio purata adalah 40 meter persegi. m boleh menjadi perumahan yang selesa dan bergaya, sesuai untuk orang tunggal, pasangan muda, keluarga dengan anak-anak. Terdapat ruang yang cukup untuk reka bentuk zon berfungsi yang diperlukan, perkara utama adalah betul ...
Zonasi oleh langsir adalah alat mudah untuk transformasi kardinal sebuah bilik (92 foto)Zonasi oleh langsir adalah alat mudah untuk transformasi kardinal sebuah bilik (92 foto)
Penghias mengiktiraf bahawa zon dengan langsir membolehkan walaupun meter persegi yang paling membosankan untuk menjadikan bilik berbilang fungsi yang benar-benar selesa. Kunci kejayaan adalah kombinasi warna, tekstur dan gaya yang berjaya.
Reka bentuk bergaya apartmen satu bilik: rahsia susun atur yang berjaya (57 foto)Reka bentuk bergaya apartmen satu bilik: rahsia susun atur yang berjaya (57 foto)
Reka bentuk apartmen satu bilik tidak membayangkan pelbagai idea, kerana meter persegi yang terhad, tetapi pendekatan yang betul untuk zon akan mewujudkan kawasan pedalaman di mana ia akan menjadi benar-benar selesa.
Pangsapuri studio - apartmen bukan sahaja untuk orang-orang kreatif (53 gambar)Pangsapuri studio - apartmen bukan sahaja untuk orang-orang kreatif (53 gambar)
Apakah apartmen studio dan kepada siapa ia lebih sesuai? Keistimewaan dan perbezaan apartmen studio dari apartmen biasa. Contoh reka bentuk dan reka bentuk pangsapuri studio.
Bagaimana untuk mencipta bahagian dalaman pangsapuri yang selesaBagaimana untuk mencipta bahagian dalaman pangsapuri yang selesa
Jenis apartmen studio yang paling popular dan biasa pada masa ini adalah apartmen studio. Konsep yang sangat "apartment studio" datang kepada kenyataan Rusia terima kasih kepada Barat, terutamanya Amerika, pengaruh. Ia membayangkan ketiadaan partisyen di dalam ...

Pangsapuri studio: penghormatan kepada fesyen moden atau keupayaan untuk menguruskan ruang?

Di pasaran harta tanah hari ini, pemaju semakin menawarkan pelbagai pilihan apartmen studio. Mereka sangat memerlukan kerana mereka murah dan, walaupun rakaman kecil mereka, memberikan peluang tanpa had untuk pelaksanaan projek reka bentuk yang paling berani. Apartmen studio adalah ruang tunggal yang boleh anda gunakan seperti yang anda suka.

Jenis pangsapuri studio

Kriteria utama untuk mengklasifikasikan pangsapuri studio adalah kawasan mereka. Ini dalam pemahaman hari ini, apartmen studio adalah pilihan yang baik bagi mereka yang tidak mampu untuk membeli apartmen yang lebih besar, yang terdiri daripada beberapa bilik. Jika anda melihat katalog 70-80-an, anda dapat melihat bahawa pada masa itu pangsapuri studio yang besar adalah popular yang hanya mampu orang kaya. Hari ini, pangsapuri studio mempunyai tiga jenis:
 • kecil
 • besar;
 • pangsapuri di seluruh tingkat.
Kawasan pangsapuri kecil tidak lebih daripada 50 dataran.Mereka sama ada pada mulanya ditawarkan oleh pemaju, atau dibuat oleh pemiliknya sendiri. Untuk melakukan ini, mereka merobohkan dinding di dalam kereta bersaiz satu atau dua bilik mereka dan mendapatkan satu ruang yang mereka gunakan paling ergonomik. Pangsapuri besar dengan keluasan lebih daripada 50 meter persegi boleh ditemui di rumah mewah. Dari yang pertama mereka dibezakan oleh kawasan besar dan keupayaan untuk menggunakan beberapa kaedah ruang zon pada satu masa. Kawasan pangsapuri jenis ketiga berbanding dengan yang pertama adalah beberapa kali lebih besar. Apartmen semacam itu tidak berfungsi di bangunan tinggi yang biasa. Pangsapuri studio, yang menduduki seluruh lantai, hanya muncul di rumah yang pada mulanya bertujuan untuk ini - di mana tidak ada dinding beban. Premis gudang, kilang atau lantai kilang kadang-kadang redone untuk pangsapuri tersebut.

Ciri khas

Jika anda mengenali ulasan pangsapuri studio dengan pelbagai saiz, anda boleh menyerlahkan ciri umum. Dalam pangsapuri seperti itu:
 • ruang tunggal;
 • tiada sekatan dan dinding beban;
 • tiada maklumat tambahan;
 • tidak ada tirai multilayer, berat;
 • hanya pelbagai fungsi, kerap terbina dalam perabot digunakan;
 • banyak cermin;
 • terdapat permukaan berkilat dan berkilat;
 • Keseluruhan apartmen dibuat dalam gaya yang sama.
Berdasarkan ciri-ciri semua pangsapuri studio, ia menjadi jelas bahawa mereka dihiasi dalam gaya yang tidak dicirikan oleh kehadiran hiasan dan perabot yang berlebihan. Pangsapuri studio hari ini sering dihiasi dengan gaya berikut:
 • loteng;
 • minimalisme;
 • Scandinavian
 • Art Nouveau;
 • Jepun
 • gaya eko.
Dalam projek yang berbeza, ciri-ciri gaya yang berbeza mungkin berlaku dan bercampur, tetapi semuanya bersatu dengan minimalism secara terperinci dan ketiadaan benda-benda yang kekacauan di atas ruang. Pangsapuri studio sesuai untuk mereka yang tidak mahu mengumpulkan perkara-perkara yang tidak perlu di dalam apartmen dan berusaha untuk menyingkirkan perabot dan peralatan lama.

Bagaimana pangsapuri studio dizonkan?

Apabila mereka bentuk apartmen itu, anda perlu memikirkan detail terperinci bagaimana ruang akan dibahagikan di dalamnya dan di mana zon akan ditempatkan. Pilihan yang bagus untuk pangsapuri kecil adalah untuk memisahkan dapur dari seluruh pangsapuri dengan sebuah bar. Ia boleh digunakan sebagai meja makan, yang akan menyimpan sentimeter berharga. Selebihnya ruang boleh dibahagikan dengan perabot lain yang berfungsi. Di antara bilik tidur dan kawasan kanak-kanak mereka biasanya meletakkan rak atau rak buku yang tidak mempunyai dinding belakang. Ia membahagikan ruang, tetapi tidak menghalang pengagihan seragam cahaya. Kawasan rekreasi boleh dipisahkan oleh sofa, membalikkannya ke dapur. Pilihan ruang zon ini sesuai untuk semua gaya, tetapi terutama untuk loteng dan Scandinavia. Untuk zon, lebih baik menggunakan perabot kayu yang dicap atau dicat dengan mudah. Dalam pangsapuri gaya Jepun, ruang boleh dizonkan dengan skrin dan tirai kapas atau linen. Sesuai dengan skrin yang dihiasi dengan hiroglif atau adegan harian kehidupan Jepun mereka. Pada waktu petang, skrin boleh digunakan untuk memisahkan kawasan di mana terdapat sofa atau TV atau meja dengan komputer. Pada sebelah petang, skrin ini dikeluarkan, dan ruang menjadi satu lagi. Anda harus cuba menggantungkan katil di sekitar perimeter dengan langsir tebal - bagi mereka impian pasti akan kuat. Di pangsapuri studio, ruang juga boleh dikongsi menggunakan sumber cahaya. Dalam kes ini, di dalam setiap zon mereka menggantungkan jengkel, lampu siling atau memasang lampu lantai. Anda juga boleh zon bilik menggunakan warna, memilih tempat teduh untuk setiap zon. Pangsapuri studio sesuai untuk mereka yang mudah menyingkirkan perkara-perkara lama dan suka ruang terbuka. Jika membeli pangsapuri studio kecil menjadi langkah yang perlu, jangan putus asa. Dengan bantuan bahan hiasan moden, perabot dan sumber cahaya, ia dapat dikelilingi dengan cekap dan dibuat sangat selesa dan berfungsi untuk semua ahli keluarga.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)