Pangsapuri studio - apartmen bukan sahaja untuk orang-orang kreatif (53 gambar)

Pada masa ini, apabila penduduk negara berkembang dengan pesat, terdapat kekurangan perumahan yang teruk. Secara harfiah semuanya diperlukan dalam perumahan: dari pelajar muda hingga warga emas. Permintaan menimbulkan bekalan, dan di Rusia arahan baru telah muncul dalam pembinaan kos rendah untuk bajet, dan oleh itu, perumahan yang agak berpatutan - pangsapuri studio.

Pangsapuri pangsapuri studio 18 m persegi

Pangsapuri pangsapuri studio 25 m persegi

Pangsapuri pangsapuri studio 30 m persegi

Apakah pangsapuri studio dan bagi siapa mereka dimaksudkan?

Yang pertama berfikir tentang pilihan ekonomi rumah Jepun. Perumahan ditujukan untuk orang yang bekerja jauh dari rumah dan tidak dapat menghabiskan waktu berharga yang berjalan setiap hari. Dari Jepun, idea pangsapuri mini, terima kasih kepada pereka, berpindah ke Amerika, dan dari sana ke Rusia.

Studio apartmen dengan tiang kayu

Apartmen apartmen studio dengan balkoni

Apartmen apartmen studio dengan kaunter bar

Beige studio apartment interior

Studio apartmen putih

Apartmen studio bukan hanya sebuah apartmen satu bilik, tetapi sebuah bilik dengan hampir tiada sekatan dan pintu. Idea itu berakar dan disukai bukan sahaja oleh pereka. Pangsapuri studio dibeli terutamanya oleh orang-orang kreatif yang menganjurkan bengkel sendiri di dalamnya, tetapi bukan sahaja mereka. Apartmen sedemikian menarik untuk orang tunggal, pelajar muda, pelawat, keluarga tanpa anak, usahawan menyewa perumahan untuk disewa. Dan walaupun pangsapuri studio tersebut mempunyai kelemahan mereka - masalah pemanasan, bunyi bising dan bau melebar di seluruh kawasan, tetapi bahagian dalam apartmen studio dapat dirancang sesuai dengan citarasa dan keinginan Anda.

Interior pangsapuri studio besar

Studio apartmen hitam hitam

Studio apartmen dalaman dengan hiasan kayu

Studio apartmen dengan sofa

Pangsapuri studio reka bentuk dalaman

Bagaimana untuk merancang bahagian dalam apartmen studio?

Sebelum mempertimbangkan pilihan susun atur untuk pangsapuri studio, perlu diperhatikan bahawa reka bentuk dan tata letak dalaman "studio" dataran besar tidak jauh berbeza dari bahagian dalam sebuah apartmen studio kecil. Ia juga bernilai mengatakan bahawa kebanyakan pangsapuri studio mempunyai keluasan purata 20-30 meter persegi, tetapi terdapat pangsapuri bersaiz kecil 15 kaki persegi dan 18 kaki persegi. Sebuah apartmen studio boleh menjadi satu- dan dua peringkat, dan oleh itu, apabila merancang, anda mesti mengambil kira kedua-dua kawasan dan bilangan tingkat apartmen.

Apartmen pangsapuri studio dua tingkat

Apartmen apartmen studio dengan tingkap bay

Plywood studio apartment interior

Interior studio pangsapuri berfungsi

Pangsapuri studio dalaman di Khrushchev

Oleh itu, kami akan mempertimbangkan dua pilihan untuk perancangan dan reka bentuk: pangsapuri studio 30 meter persegi dan apartmen studio sebanyak 18 meter persegi. Dan perkara pertama yang perlu dilakukan ialah dengan betul merancang susun atur. Anda boleh merancang bilik supaya hanya kawasan mandian dan tandas akan diasingkan, dan ruang yang lain akan dizonkan di bawah dapur, kawasan rehat dan bilik tidur. Jika kawasan apartmen studio terlalu kecil, maka kawasan bilik tidur dan kawasan relaksasi boleh digabungkan.

Perindustrian apartmen studio gaya

Studio apartmen apartmen

Apartmen pangsapuri studio dengan perapian

Apartmen pangsapuri studio dengan lajur

Studio apartmen merah putih

Pangsapuri studio reka bentuk dalaman 18 persegi / m

Bahagian dalam apartmen studio yang berukuran 18 sq / m atau kurang memerlukan bukan sahaja untuk mempertimbangkan tata letaknya dengan teliti, tetapi juga untuk reka bentuk. Bahagian dalam apartmen studio kecil memerlukan pendekatan kreatif yang istimewa, dan oleh itu, ketika merancang seperti "bayi", Anda perlu mempertimbangkan beberapa nuansa.

 • Bilik harus berfungsi: beralih dengan baik, terang dan hangat. Pencahayaan, penebat bunyi dan sistem pemanasan terkawal perlu difikirkan dengan teliti dan dirancang.
 • Gaya semua item mestilah satu. Gaya di dalam bilik kecil direka untuk tidak menindas, tetapi untuk mengembangkan ruang, jadi lebih baik memilih interior studio moden.
 • Warna di bahagian dalam sebuah apartmen studio kecil memainkan peranan penting dalam pengembangan visual ruang, dan oleh itu perkara yang paling penting adalah memilih skema warna yang tepat bukan sahaja untuk reka bentuk dinding, tetapi juga untuk perabot.
 • Perabot harus ringan, modular dan tidak membebani ruang.
 • Oleh kerana saiz kecil pangsapuri studio dirancang paling kerap sebagai dapur gabungan dan ruang tamu, perlu mempertimbangkan sistem untuk mengeluarkan bau dan wap.
 • Pemisahan di dalam bilik kecil itu tidak diingini, cukup untuk memisahkan satu zon daripada yang lain sama ada semasa membuat kesan visual khas (zon reka bentuk dalam warna yang berbeza), atau menggunakan kaca telus atau partition cermin.
 • Sebuah apartmen studio kecil dengan siling tinggi akan kelihatan bergaya dan sangat selesa jika tempat tidur dilengkapi di tingkat atas, sambil membebaskan kawasan dapur dan ruang tamu.
 • Apabila memilih hiasan, anda harus ingat bahawa objek yang terang harus berada dalam skema warna tunggal dengan keseluruhan bahagian dalam apartmen. Sebagai contoh, warna kelabu muda gaya Scandinavia boleh dicairkan dengan perabot berwarna beige, permaidani berwarna di lantai dan lampu bola terang.

Di dalam sebuah pangsapuri studio kecil dengan bentuk persegi, untuk memisahkan lorong dan dapur, anda boleh menggunakan teknik tersebut sebagai almari pakaian, yang bukan hanya akan melaksanakan fungsi partition, tetapi juga fungsi menyimpan dan meletakkan pakaian dan benda-benda lain yang diperlukan. Bahagian dalaman yang direka dengan betul seperti sebuah apartmen kecil akan menjadi perumahan yang selesa dan menarik.

Studio apartmen dengan kerusi berlengan

Studio apartmen dengan dapur

Studio pangsapuri dalaman dengan mencetak stuko

Loft studio apartment interior

Interior pangsapuri studio dengan perabot

Pangsapuri studio reka bentuk pada 30 meter persegi

Reka bentuk dalaman apartmen studio 25-30 meter persegi tidak jauh berbeza dengan reka bentuk dalaman apartmen satu bilik. Satu-satunya perbezaan mungkin adalah bahawa ruang kecil itu adalah studio dengan satu tingkap, yang memberi kesan ketara kepada pencahayaan apartmen. Masalah ini boleh diselesaikan dengan bantuan beberapa helah reka bentuk.

Peranan utama dalam pangsapuri studio dimainkan oleh pencahayaan tiruan. Ia adalah perlu untuk mengedarkan lampu supaya setiap zon boleh diterangi secara berasingan. Ini bukan sahaja menjimatkan tenaga, tetapi juga merupakan keputusan reka bentuk yang sangat baik, kerana lampu di setiap zon boleh diposisikan dengan cara yang paling baik. Contohnya, tidak perlu menerangi kawasan desktop dengan cahaya overhead, hanya meletakkan lampu meja.

Warna hiasan dalaman bergantung kepada gaya. Dan keputusan yang paling tepat ialah mengeluarkan studio pangsapuri 25-30sq / m dalam gaya moden. Pereka yang paling sering digunakan dalam reka bentuk pangsapuri tersebut adalah gaya Scandinavia, gaya loteng, minimalism dan gaya perindustrian. Semua gaya ini bersifat neutral, membantu meningkatkan visual ruang dan garis lurus, sekurang-kurangnya perkara dan hiasan, perabot modular dan laconic. Anda boleh menggunakan gaya lain: contohnya, Provence di bahagian dalam apartmen studio adalah sempurna untuk seorang wanita tunggal, dan gaya klasik - untuk seorang lelaki.

Interior seni studio nouveau

Apartmen pangsapuri studio dengan perabot modular

Studio pangsapuri dalaman dengan kertas dinding

Studio apartmen dengan trim kayu

Studio apartmen dengan parket

Studio apartmen dengan dapur

Studio apartmen dengan partisi

Di pangsapuri studio dengan persegi 25-30 meter persegi, anda boleh menggunakan perabot sebagai kemuncak zon yang berbeza. Sebagai contoh, ruang tamu boleh dikenal pasti oleh sofa besar dan kerusi-kerusi berlengan, dengan itu memisahkan kawasan rehat dari dapur. Apabila mereka bentuk dapur dan memisahkannya dari ruang tamu, anda boleh menggunakan teknik reka bentuk seperti bar kaunter.

Pembangunan semula apartmen studio

Studio apartmen dalaman dengan meja

Bahagian dalam apartmen studio dalam susun atur yang mudah

Bahagian dalam apartmen studio 25 persegi / m dan 30 meter persegi boleh dihiasi pada dua peringkat. Kemudian, untuk menambah ruang tamu dan ruang kerja, tempat tidur boleh diletakkan di atas tingkat atas. Selain tempat tidur, di bahagian dalam tingkat atas, anda perlu meletakkan meja tepi katil dan memikirkan pencahayaan.

Interior pangsapuri studio dengan perabot lipat

Susunan perabot di apartmen studio

Pembaikan di pangsapuri studio

Interior pangsapuri studio gaya retro

Studio dalaman abu-abu Studio

Apartmen apartmen studio dengan almari pakaian

Studio pangsapuri biru dalaman

Penyelesaian asal dalam reka bentuk apartmen studio

Apabila pangsapuri studio menghias, pereka sering menawarkan penyelesaian asal dalam reka bentuk studio dan zon. Sebagai contoh:

 • Untuk memisahkan lorong dari bilik lain, tidak perlu menggunakan kabinet atau partition tetap, anda boleh memasang partition mudah alih yang boleh dipindahkan atau dilipat.
 • Adalah lebih baik memilih teknik terbina dalam atau meletakkannya di tempat yang khusus dibuat, membebaskan ruang pada masa yang sama.
 • Tahap yang berbeza dari siling di kawasan yang berlainan akan meningkatkan peluang dan menjimatkan ruang.
 • Perabot Transformer dan perabot modular akan membantu mewujudkan dua zon dalam satu. Kerusi atau sofa yang boleh dipanjangkan juga boleh menjadi tempat tidur, dan meja servis akan, sebagai tambahan kepada fungsi utama, juga melaksanakan fungsi desktop.
 • Untuk membahagi apartmen studio ke dalam zon, anda boleh menggunakan bukan sahaja kaca dan partition cermin, tetapi juga skrin cahaya, yang boleh dipindahkan (mengubah bahagian dalam zon) atau dilipat (meningkatkan ruang zon) jika dikehendaki.

Penerimaan berfungsi dengan sempurna dengan partition dalam bentuk rak. Mereka bukan sahaja berkongsi ruang, tetapi juga menyimpan banyak perkara yang perlu: buku, peralatan, perkakas.

Apartmen apartmen studio dengan meja

Studio apartmen untuk satu

Lampu dalaman apartmen studio

Pangsapuri studio adalah baik kerana anda boleh mengatur dan merancangnya untuk setiap selera. Perkara utama adalah imaginasi kreatif dan anggaran. Walaupun perumahan jenis ini lebih murah daripada biasanya, tetapi kadang-kadang pembangunan semula dan pengaturan "makan" sebahagian besar kewangan. Walau bagaimanapun, semua usaha dan wang adalah berbaloi.

Studio pangsapuri dalaman dengan dapur sudut

Studio apartmen dengan bilik mandi

Studio bilik mandi apartmen

Interior bilik mandi dengan cermin di pangsapuri studio

Pangsapuri pangsapuri studio

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)