Dapur
Bagaimana untuk memilih jubin untuk dapur Bagaimana untuk memilih jubin untuk dapur
Jubin seramik untuk dapur - bahan popular yang digunakan untuk menghiasi ruang dapur. Produk berbeza dalam penunjuk estetik yang tinggi dan kesederhanaan dalam perjalanan. Tetapi apabila anda perlu memilih penyelesaian yang digunakan di pedalaman, terdapat beberapa masalah. Selain rayuan visualnya, prestasi juga diperlukan. Memilih bahan untuk apron Sebagai peraturan, ubin dinding boleh digunakan untuk membuat apron dapur.
Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)
Pembangunan semula dapur yang betul dilaksanakan akan menjadikan bilik yang paling padat menjadi kawasan berfungsi dengan baik, sesuai dengan keperluan pemilik. Untuk berjaya, tidak cukup untuk merangka satu projek yang indah - anda perlu mengesahkan ...
Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)
Berpikir tentang reka bentuk ruang tamu dapur, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja parameter estetik masa depan laman web, tetapi juga fungsinya. Jika diingini, tempat makan dan kerja boleh dipisahkan menggunakan perabot dan hiasan.
Pemulihan dan pembaikan perabot dapur: bantuan profesional dan keputusan yang baikPemulihan dan pembaikan perabot dapur: bantuan profesional dan keputusan yang baik
Pemulihan dan pembaikan perabot yang berkualiti tinggi akan memberikan headset sebagai kehidupan kedua: kami mencadangkan mengemaskini muka depan, menghapuskan kerosakan, menyegarkan reka bentuk, dan meningkatkan penunjuk fungsi set biasa.
Menggantikan fasad di dapurMenggantikan fasad di dapur
Cepat atau lambat ramai orang hairan dengan penggantian facade dapur. Terdapat banyak sebab untuk pelajaran ini: daripada dana yang tidak mencukupi untuk membeli alat dengar baru untuk "permainan reka bentuk" sebenar. Mungkin perlu mengganti ...
Reka bentuk dapur 9 persegi. m: simbiosis fungsi dan keselesaan (59 foto)Reka bentuk dapur 9 persegi. m: simbiosis fungsi dan keselesaan (59 foto)
Kitchen 9 sq. m tidak mengagumkan dalam saiz, tetapi dengan bantuan penyelesaian reka bentuk yang berkesan adalah mungkin untuk menganjurkan kawasan yang selesa dengan ergonomik yang optimum di dalam bilik.
Reka bentuk bergaya dapur kecil: bagaimana membuat ruang kecil (54 foto)Reka bentuk bergaya dapur kecil: bagaimana membuat ruang kecil (54 foto)
Reka bentuk dapur kecil menyediakan penggunaan ekonomi ruang yang boleh digunakan dan penempatan ergonomik perabot dan peralatan.
Dapur kecil 6 sq.m: rahsia susunan yang mudah dan bergaya (56 foto)Dapur kecil 6 sq.m: rahsia susunan yang mudah dan bergaya (56 foto)
Kebanyakan pereka masalah memberikan dapur kecil dalam 6 meter persegi. meter. Sangat sukar di dalam sebuah bilik kecil untuk menyesuaikan semua perabot yang diperlukan dan mewujudkan suasana yang menyenangkan.
Penggantian Countertop: penyelesaian moden untuk dapur yang sempurnaPenggantian Countertop: penyelesaian moden untuk dapur yang sempurna
Setiap hari di dapur terdapat sejumlah besar proses rumah tangga, momen kerja dan juga upacara keluarga. Sesetengah bahagian set dapur terpaksa mengalami tekanan yang teruk, yang bermaksud bahawa mereka gagal sebelum ini. Pusat perhatian ...
Sinki keluli tahan karat: kualiti dan kebolehpercayaan selama berabad-abad (27 gambar)Sinki keluli tahan karat: kualiti dan kebolehpercayaan selama berabad-abad (27 gambar)
Classic yang diuji masa adalah sinki keluli tahan karat. Reka bentuk ini dicirikan oleh sifat kekuatan tinggi dan hayat perkhidmatan yang panjang.
Papan perapian untuk meja - hiasan dapur bergaya dan berfungsi (23 foto)Papan perapian untuk meja - hiasan dapur bergaya dan berfungsi (23 foto)
Papan skirting untuk countertop bukan sahaja limiter yang mudah, tetapi juga elemen hiasan yang bagus. Ia boleh dibuat daripada bahan yang berbeza, dihiasi dengan ukiran atau pelbagai sisipan.
Muatkan lebih banyak lagi

Dapur: bagaimana untuk menyusun ruang

Apabila menentukan gaya reka bentuk dapur, anda perlu mempertimbangkan keinginan estetik dan rasa semua ahli keluarga. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk menempatkan perabot fungsional perabot dan semua jenis peralatan dapur di ruang dapur, yang sepatutnya mempunyai ciri-ciri yang berkualiti tinggi dan harmoni dengan gaya umum bilik.

Pengelasan kemudahan dapur

Di rumah yang dibina pada masa yang berlainan, dapur mempunyai perbezaan dan ciri reka bentuk tertentu. Seluruh pelbagai kemudahan dapur moden boleh dibahagikan kepada beberapa jenis premis:
 • ruang yang sangat kecil di pangsapuri kecil, di mana anda boleh meletakkan beberapa keping perabot dan perkakas rumah yang paling perlu;
 • dapur besar di mana anda boleh memasang set dapur lengkap dan satu set lengkap perkakas rumah moden;
 • dengan niche di mana anda boleh meletakkan peralatan rumah tangga atau sistem penyimpanan;
 • tidak standard, di mana terdapat tiang dinding atau lajur, yang pereka sering digunakan untuk membahagikan bilik menjadi zon berfungsi berasingan;
 • dengan beberapa tingkap, di mana pendekatan yang kompeten akan diperlukan apabila mencari rasional untuk susunan perabot dan peralatan rumah tangga.
Teknik reka bentuk moden yang sangat popular adalah gabungan ruang dapur dengan ruang tamu atau ruang makan. Ini membolehkan anda untuk menolak sempadan bilik dan membuat ruang tunggal yang besar, direka dalam arah gaya tunggal.

Pilihan untuk pelaksanaan set perabot dapur

Di pangsapuri moden dan rumah persendirian, kawasan yang disediakan untuk bilik dapur boleh mempunyai pelbagai saiz dan bentuk. Bukan sahaja dimensi satu set perabot dapur bergantung kepada ini, tetapi juga pilihan pilihan penempatan ruang:
 • pelaksanaan satu talian menyediakan pemasangan perabot dan perkakas rumah yang diperlukan di sepanjang salah satu dinding dapur dan sesuai untuk premis kecil, sering kali meja yang boleh ditarik masuk dimasukkan ke dalam pakej, yang menjimatkan ruang yang boleh digunakan
 • sudut berbentuk sudut atau L adalah pilihan yang berpatutan untuk ruang dapur kecil, yang membolehkan, berbanding dengan pilihan lain, menjimatkan ruang yang boleh digunakan dengan mengisi salah satu sudut bilik dengan perabot atau peralatan rumah tangga;
 • peralatan dua talian (pemasangan perabot dan perkakas rumah di sepanjang dua dinding bertentangan) adalah mungkin di dalam bilik-bilik di mana terdapat sekurang-kurangnya 1 m 20 cm luas ruang antara baris perabot; set ini sering termasuk reka bentuk meja mudah alih atau lipatan;
 • Konfigurasi berbentuk U akan menjadi pilihan yang baik untuk bilik-bilik di mana dalam proses pemasangan ia adalah mungkin untuk menggunakan hanya tiga dinding dapur, manakala jarak antara dinding yang bertentangan harus berada dalam julat dari 1.2 meter hingga 2.8 meter.
 • sejenis dapur dengan pulau boleh digunakan hanya di premis yang cukup besar (sekurang-kurangnya 16 meter persegi), sementara anda boleh menggunakan pulau itu sebagai ruang makan, permukaan kerja atau mengisi dengan peralatan rumah tangga dan sistem penyimpanan.
Menggunakan katalog khas akan sangat memudahkan pemilihan reka bentuk dapur yang paling sesuai, dengan mengambil kira parameter bilik tertentu.

Klasifikasi peralatan rumah tangga untuk dapur

Dapur moden dipenuhi pelbagai peralatan rumah tangga. Kajian berhati-hati terhadap semua jenis peralatan rumah tangga, yang sangat memudahkan kerja di dapur, membolehkan anda memilih model yang tepat yang boleh dikelaskan:
 • dengan tujuan fungsional, iaitu, dengan jenis kerja yang dilakukannya;
 • dengan warna dan reka bentuk perumahan perkakas rumah;
 • dengan kekuatan dan kekuatan intensiti;
 • dalam ukuran, teknik ini dibahagikan kepada unit besar (dapur, oven, peti sejuk) dan peralatan rumah tangga kecil (mixer, ceret, pemotong sayur);
 • mengikut kaedah penempatan, perkakas rumah boleh dibina di dalam perabot dapur atau relung khas, tergantung, yang dipasang di dinding, dan wakil terkecilnya disimpan di rak atau di dalam kabinet.
Pertubuhan ruang dapur yang betul akan membolehkan semua ahli keluarga dalam keadaan selesa untuk berkumpul di meja dapur untuk komunikasi dalam suasana santai. Di samping itu, bilik ini, dilengkapi dengan semua peralatan rumah tangga yang diperlukan, akan menjadi semaksimal mungkin untuk tuan rumah, yang akan dengan senang hati memasak makanan di dapur setiap hari.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)