Dapur kecil 6 sq.m: rahsia susunan yang mudah dan bergaya (56 foto)

Di rumah panel berbilang tingkat lama, dapur 6 meter persegi adalah kejadian biasa. Untuk membuat bilik kecil bukan sahaja mudah untuk digunakan, tetapi juga nyaman mungkin kerana susunan objek yang sesuai dan mematuhi peraturan reka bentuk dalaman.

Tata letak dapur 6 meter persegi mempunyai beberapa ciri kerana kekurangan ruang, tetapi masih mematuhi keperluan asas dan peraturan.

Dapur Beige 6 m persegi

Dapur 6 M persegi tanpa kabinet gantung

Dapur hitam 6 m persegi

Dapur klasik 6 m persegi

Hiasan dapur 6 m persegi

Dapur kayu 6 m persegi

Reka bentuk dapur 6 m persegi

Pilihan susun atur

Di pedalaman mana-mana dapur, tiga zon dapat dibezakan: kawasan kerja, ruang lorong dan ruang makan. Kebanyakan masalah timbul semasa merancang kawasan kerja. Ia berada di wilayahnya yang sangat mudah untuk meletakkan peranti untuk menyimpan produk, menumbuk dan memasak.

Hampir semua pakar bersetuju bahawa peti sejuk, dapur dan tenggelam tidak boleh bersebelahan secara langsung. Adalah wajar untuk dipisahkan oleh permukaan. Anda boleh membuat reka bentuk dapur yang menarik dengan keluasan 6 meter persegi terima kasih kepada beberapa pilihan susun atur.

Dapur dua tingkat 6 meter persegi

Kitchen 6 sq m of plywood

Dapur 6 m persegi dengan satu set

Dapur 6 m persegi berkilat

Dalam satu baris

Jenis perkakas perabot dapur dan perkakas ini sesuai untuk dapur kompak dan akan menjadi selesa digunakan oleh satu atau dua orang. Adalah disyorkan untuk memasang tenggelam di antara peti sejuk dan dapur. Susun atur di dapur kecil sempit akan sangat tidak selesa.

Kelemahan termasuk: beberapa permukaan kerja untuk memproses makanan dan memasak, tidak cukup ruang untuk menyimpan peralatan tambahan.

Dapur 6 m persegi biru

Dapur 6 meter persegi dengan peti sejuk

Dapur 6 meter persegi di Khrushchev

Dapur dalaman 6 m persegi

Tembok bata di dapur 6 m persegi

Dua susun atur baris

Dalam kes ini, sebahagian objek dipasang di sepanjang satu dinding, dan bahagian yang lain adalah sebaliknya. Selain itu, kombinasi mungkin berbeza: peti sejuk / sinki dan dapur / kabinet, sink / dapur dan peti sejuk / kabinet. Sekiranya dapur di Khrushchevka 6 persegi M adalah segi empat tepat, maka di antara zon itu kumpulan makan padat / lipatan agak mudah ditempatkan. Untuk susunan bilik-bilik persegi, lebih baik memilih kaunter bar, yang boleh disesuaikan secara organik ke mana-mana zon.

Kelebihan susun atur - banyak peralatan terbina dalam mudah diletakkan. Kerugiannya ialah kadang-kadang meja makan dengan kerusi tidak sesuai ke atmosfera.

Dapur coklat 6 m persegi

Dapur 6 meter persegi dengan peti sejuk merah

Dapur 6 meter persegi dengan meja bulat

Dapur 6 meter persegi di bawah tangga

Susun dapur dapur berbentuk L

Dengan pengaturan bilik ini, ada kemungkinan yang paling sesuai untuk mengatur peti sejuk, kompor, tenggelam. Susun atur jenis ini dianggap ideal untuk bilik-bilik kecil, memandangkan ruang makan terletak berhampiran dengan pintu keluar / koridor, dan kawasan kerja dan peralatan dipasang di sepanjang dinding bersebelahan.

Bahagian penjuru tidak sesuai untuk bilik yang sangat panjang.

Sangat mudah untuk membuat pembaikan bergaya dapur 6 sq.m dengan tangan anda sendiri, jika anda menggunakan nasihat pereka:

  • pelan terperinci bilik disediakan, selaras dengan saiznya, dan parameter pembukaan tingkap dan pintu. Rajah menunjukkan pendawaian paip dan lokasi pemasangan soket dan tudung;
  • susun atur dapur masa depan dimainkan. Anda boleh melakukan ini di komputer melalui program khas atau dengan cara yang lama - unsur-unsur alam sekitar dipotong daripada kertas dan pilihan terbaik untuk mengatur perabot dan peralatan ditentukan;
  • jika perabot dapur 6 sq.m diarahkan di salun, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan pereka yang akan memilih beberapa pilihan untuk susunan objek yang rasional.

Susunan dapur yang selesa adalah, pertama sekali, fungsi yang tinggi, di mana setiap item tidak hanya mudah, tetapi juga digunakan secara optimum, sehingga tata letak harus mematuhi undang-undang ruang penyimpanan.

Dapur 6 meter persegi dalam gaya loteng

Dapur 6 meter persegi kecil

Dapur 6 meter persegi dengan mesin basuh pinggan mangkuk

Dapur 6 meter persegi dari array

Dapur 6 meter persegi dari MDF

Garis panduan susun atur yang mudah

Walaupun di peringkat pembangunan reka bentuk dan sebelum membeli perabot dan peralatan, perlu menentukan beberapa keperluan untuk mewujudkan ruang yang selesa.

  • Elemen-elemen utama kawasan kerja (dapur, peti sejuk, sink) perlu dipasang supaya penduduk dapat dengan cepat bergerak di antara mereka. Penempatan objek optimum di dapur ditentukan oleh "aturan segitiga", ketika unsur-unsur secara visual membentuk angka ini, dan jarak antara keduanya tidak melebihi dua meter.
  • Pertama sekali, mereka ditentukan oleh lokasi sinki, kerana ia adalah perkara yang paling dicari dan perlu disambungkan ke sistem paip dan pembetung. Dan kemudian anda boleh merancang pemasangan perkakas rumah dan perabot.
  • Plat harus berdiri supaya kedua-dua belah itu adalah sekitar 40 cm permukaan kerja. Jarak dekat dari tingkap atau tenggelam yang tidak diingini.
  • Untuk memasang peti sejuk, lebih baik untuk menyerlahkan beberapa sudut, dan harus diingat bahawa pintu dalam posisi terbuka tidak harus mengganggu pergerakan.

Apabila memilih susun atur dapur, lokasinya di apartmen, jumlah ahli keluarga juga tidak kurang.

Dapur 6 meter persegi dengan perabot

Dapur 6 m persegi dengan gaya minimalis

Kitchen 6 sq M dalam gaya moden

Dapur adalah 6 m m modular

Palet warna bilik

Prinsip utama memilih pelbagai warna - warna harus secara visual memperluas ruang bilik, jadi ia disyorkan untuk memberikan keutamaan kepada nada cahaya. Palet cahaya sejuk (kebiruan, hijau, sejuk beige) seolah-olah "kabur" sempadan bilik. Pada masa yang sama, bahagian dalam dapur 6 sq.m menjadi ringan dan sejuk, yang sangat penting untuk mewujudkan suasana yang menyenangkan.

Dapur 6 m persegi dalam gaya neoklasik

Dapur 6 m persegi dalam niche

Dapur 6 meter persegi dengan hiasan

Dapur 6 meter persegi dalam warna pastel

Dapur 6 m m pembangunan semula

Warna putih adalah pilihan tradisional untuk dapur kecil. Jangan takut bahawa bilik itu akan menjadi sifat rasmi atau perubatan. Terdapat banyak cara untuk memberikan dalaman yang cerah dapur 6 sq.m yang bersahaja dan selesa:

  • naungan putih digunakan untuk menghiasi bahagian atas dapur (kira-kira 2/3). Untuk bahagian bawah, sebarang warna dipilih;
  • perabot dipasang (kabinet dinding, kabinet lantai, kes pensil), di mana facades atas, countertops dibuat putih, dan yang lebih rendah di mana-mana warna lain;
  • penggunaan aksen warna kontras tepu. Kehadiran barang-barang tersebut perlu diperhalusi supaya tidak membebani bahagian dalam dapur kecil 6 sq.m. Pilihan yang menarik: pintu putih kabinet dinding, pintu biru berdiri lantai dan oren / hijau atau potholder merah, periuk bunga, bingkai gambar, warna lampu.

Pemilihan skema warna di lantai tidak perlu dipikirkan. Bayangannya tidak peduli banyak di pedalaman, kerana terdapat sedikit ruang kosong yang terlihat. Secara semulajadi, nada itu harus selaras dengan gamut keseluruhan bilik.

Siling di dapur pastinya putih, kerana secara visual menjadikan bilik lebih luas dan lebih tinggi. Lapisan berwarna boleh merosakkan kehalusan reka bentuk dan oleh itu di dapur yang terang benar-benar tidak sesuai. Pilihan terbaik untuk penamat permukaan ialah lukisan, dinding untuk lukisan (supaya tidak sukar untuk menyegarkan warna secara berkala), siling regangan.

Dapur 6 meter persegi perimeter

Ubin di dapur 6 m persegi

Kitchen 6 sq m dengan window window sill

Dapur 6 meter persegi dengan kabinet gantung

Pemilihan perabot

Untuk memberi ruang makan, adalah dinasihatkan untuk membeli barangan plastik. Plastik moden adalah tahan lasak, boleh dipercayai, ringan. Sangat mudah untuk menjaga perkara-perkara seperti itu, mereka tetap mengekalkan rupa asal mereka dan tidak pudar, mereka murah. Adalah lebih baik untuk menetapkan putaran meja, pada satu kaki. Kerusi yang diperbuat daripada plastik telus akan mewujudkan ilusi ruang bebas di dalam bilik.Penggunaan model perabot lipat (meja, kerusi) akan membolehkan semua ahli keluarga dan tetamu selesa duduk di dapur.

Jika anda mahu melihat di dapur 6 meter persegi. m dalam bahan hiasan Khrushchev tradisional, adalah bernilai memberi perhatian kepada produk yang diperbuat daripada kayu ringan. Walau bagaimanapun, kita mesti ingat kekerapan pembersihan di dapur, jadi fasad dari MDF, meniru tekstur kayu, akan menjadi pilihan terbaik. Apabila memilih facades kabinet dapur, disarankan untuk meninggalkan dekorasi yang diukir atau hiasan yang hiasan. Pilihan terbaik boleh dianggap sebagai bahan berkilat. Permukaan reflektif mereka akan menambah jumlah dan kedalaman ke bilik, mereka mudah dijaga.

Dapur 6 meter persegi dengan almari ke siling

Dapur 6 meter persegi dengan mesin basuh

Dapur 6 meter persegi dengan bar sarapan pagi

Kitchen 6 sq m dengan countertop

Dapur 6 meter persegi terang

Pelbagai papan memotong, koktel, aksesori dapur disyorkan untuk dibersihkan dalam kabinet. Kehadiran butiran berwarna-warni kecil secara visual mengecil ruang dan menekankan saiz bilik yang sederhana. Kesederhanaan dan permukaan bebas mewujudkan kesenangan yang selesa di dapur.

Perabot terbina dalam, pelbagai sistem penyimpanan tersembunyi, meja atau papan yang boleh dipanjangkan juga akan mewujudkan keadaan di dapur yang mudah untuk dimasak.

Idea yang sangat menarik untuk reka bentuk dapur 6 sq.m ialah penggunaan countertop pepejal di seluruh kawasan kerja. Jika ambang tingkap dibuat daripada bahan yang sama, ia akan dengan mudah memenuhi peranan meja makan.

Penyelesaian yang paling munasabah ialah pesanan individu perabot, bersama dengan peralatan terbina dalam. Dalam kes ini, adalah dinasihatkan untuk membuat tempahan lebih tinggi, dan mengurangkan kedalaman meja lantai.

Dapur 6 meter persegi dengan rak

Dapur 6 meter persegi dalam gaya Provence

Dapur 6 meter persegi terus

Pembaikan dapur 6 m persegi

Dapur 6 meter persegi gaya retro

Organisasi pencahayaan

Anda boleh menambah ruang ke bilik dengan bantuan cahaya. Sangat bagus jika dapur mempunyai loggia atau balkoni - banyak cahaya semulajadi adalah lebih baik untuk persepsi.

Tidak mencolok dan betul menerangi kawasan kerja atau bahagian meja menggunakan lampu sorot. Dan menonjolkan ruang makan mudah dengan bantuan sebuah candelier yang menarik.

Menggunakan cermin juga akan menambah cahaya ke bilik, terutamanya jika anda meletakkan mereka di seberang tingkap.

Dapur 6 meter persegi dengan kabinet dicat

Dapur 6 m kelabu kelabu

Dapur 6 m persegi biru

Dapur 6 meter persegi pain

Penyelesaian gaya

Peraturan asas mewujudkan dalaman yang harmoni dapur kecil adalah bahawa gaya yang lebih mudah, lebih organik persekitaran. Gaya berteknologi tinggi, minimalism, tradisional, proven layak mendapat perhatian.

Kita boleh mengatakan bahawa berteknologi tinggi mengambil kedudukan utama. Ia adalah kaca, permukaan berkilat dan logam yang menambah kedalaman ruang dan meningkatkan jumlah visual. Garis licin membolehkan anda melihat keindahan dalam kesederhanaan. Agar tidak merosakkan kesan ringan, adalah wajar untuk menggunakan dua atau tiga warna dalam reka bentuk. Gabungan dua nada rapat dan satu warna berbeza yang terang kelihatan bergaya.

Minimalism bercakap untuk dirinya sendiri: sekurang-kurangnya hiasan dan warna terang, perabot bentuk yang jelas. Untuk mewujudkan suasana pertapa, perabot yang diperbuat daripada plastik atau kayu ringan dipilih. Adalah wajar untuk memastikan pencahayaan maksimum - ini akan memberi suasana sentuhan ringan dan airiness.

Sudut dapur 6 m persegi

Dapur 6 meter persegi sempit

Dapur 6 m persegi hijau

Dapur 6 meter persegi kuning

Peminat suasana yang selesa di rumah sebaiknya lebih suka perabot yang diperbuat daripada kayu ringan semulajadi atau dicat dengan warna pastel (berwarna kelabu-biru, turquoise yang kabur). Bagi peminat gaya Provence, adalah dinasihatkan untuk melihat perabot buatan yang sudah lama dibuat. Bahan-bahan penamat dipilih diredamkan, seolah-olah dibakar di bawah sinar matahari, nada: kuning air, mustard, lavender, zaitun.

Dapur 6 meter persegi telah dihentikan untuk dikaitkan dengan kesesakan. Hari ini, bilik padat menggembirakan pemilik dengan fungsi dan reka bentuk yang bergaya. Terdapat banyak pilihan untuk mengatur bilik saiz sederhana. Kita hanya perlu mematuhi peraturan reka bentuk dalaman.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)