Bagaimana untuk memilih jubin untuk dapur

Jubin seramik untuk dapur - bahan popular yang digunakan untuk menghiasi ruang dapur. Produk berbeza dalam penunjuk estetik yang tinggi dan kesederhanaan dalam perjalanan. Tetapi apabila anda perlu memilih penyelesaian yang digunakan di pedalaman, terdapat beberapa masalah. Selain rayuan visualnya, prestasi juga diperlukan.

Jubin seramik di dapur

Pilihan bahan untuk apron

Sebagai peraturan, jubin dinding sesuai untuk membuat apron dapur yang terletak di atas kawasan kerja. Apabila membeli jubin untuk tujuan ini, anda harus mengikut peraturan mudah:

 • Lapisan berkilat adalah produk yang ideal jika anda ingin mengembangkan ruang secara visual. Di samping itu, ia mudah dibersihkan.
 • Kurang bantuan. Dapur adalah tempat di mana sering semua permukaan tercemar. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggunakan jubin licin, yang tidak sukar untuk segera dibersihkan.
 • Putih adalah apa keperluan apron. Untuk memulihkan kawasan pedalaman, anda boleh melakukan gaya mozek, tetapi secara umum, reka bentuk dalam warna-warna cerah sentiasa menjadi pilihan yang menang.
 • Sekiranya anda tidak mahu kekacauan di sekelilingnya, membeli barang-barang dalam warna kuning muda atau coklat muda. Mereka akan membantu menyembunyikan pencemaran dan titisan air yang kering.

Kriteria pembelian utama

Apabila memilih apron dapur, semak lapisan pelindung. Ia bertanggungjawab terhadap ketahanan jubin dengan kesan bahan kimia aktif. Pembersihan juga akan lebih cepat: menggunakan produk khas yang anda dapat dengan berkesan mengeluarkan kotoran dan gris. Anda boleh mencari produk tersebut dengan tanda A atau AA.

Apron seramik

Jika anda membeli di kedai biasa, pastikan untuk membandingkan barangan dari semua pakej. Satu dan model koleksi yang sama, tetapi dari pihak yang berlainan, mungkin berbeza dalam warna. Masa sedemikian dianggap boleh diterima, kerana semasa menembak, warna mungkin berubah menjadi sedikit lebih ringan atau lebih gelap.

Tip: ambil sampel dari setiap pakej, letakkannya bersebelahan dan tentukan apakah terdapat perbezaan warna.

Parameter penting adalah berkaliber. Penunjuk ini menunjukkan berapa saiz sebenar unsur-unsur mungkin tidak sepadan dengan yang diisytiharkan. Terbaik jika berkaliber adalah 0 atau sekurang-kurangnya tidak lebih daripada 1.

Berhati-hati semak barangan yang dibeli: glaze yang digunakan harus lancar dan juga, dan bahan itu sendiri - tanpa cip, retak, bengkak. Sebelum menempah, hitungkan jumlah produk yang diperlukan. Tambah ke nombor ini 5-10% lagi, jika anda merancang cara tradisional gaya, dan sekurang-kurangnya 15%, jika anda menginginkan pola yang kompleks.

Cara meletakkan apron: kaedah biasa

 1. Produk 10 hingga 10. Model ini dianggap paling popular di kalangan pengguna. Ia mempunyai kelebihan dalam format besar - ia memerlukan pemangkasan yang lebih kurang, yang mengurangkan penggunaan. Untuk bilik kecil, penyelesaian ini akan menjadi optimum, kerana ia dapat mengembangkan ruang secara visual dan tidak membebankannya. Satu lagi ditambah adalah lapisan yang selesa walaupun di tempat yang paling tidak boleh diakses.
 2. Jubin seramik di bawah bata. Seringkali pilihan ini dipanggil "babi hutan" (disebabkan oleh seram sengit di tepi). Bentuk unsur ini sama dengan bata kecil. Jubin seperti ini boleh menghiasi dapur dalam reka bentuk moden dan klasik.
 3. Mosaic. Ia dianggap lebih mahal untuk dilaksanakan daripada kaedah sebelumnya. Walau bagaimanapun, hasilnya pasti akan menggembirakan anda.Permukaan bahan binaan meniru mozek yang sebenar, dengan itu menghiasi penamat. Penyelenggaraan akan agak sukar, tetapi dengan pembersihan tetap anda dapat mencapai kebersihan yang sempurna.

Apron ubin

Pilihan apabila memilih jubin lantai

Jubin lantai untuk dapur dipilih dengan mengambil kira beberapa ciri yang ditetapkan pada pembungkusan dalam bentuk pictograms:

 • Pakai kelas rintangan. Parameter ini amat penting, kerana dapur mempunyai salib yang tinggi. Jubin miskin dengan cepat dipadamkan. Adalah disyorkan untuk tinggal di 3-5 kelas mengikut skala PEI antarabangsa atau 5 kelas mengikut GOST. Apa yang akan diberikannya? Haus perlahan produk, rintangan untuk menunjuk kesan, meningkatkan kehidupan operasi.
 • Rintangan kepada persekitaran agresif kimia. Untuk membuat produk kelihatan baik selepas memohon bahan kimia isi rumah, pilih jubin kelas A, AA.
 • Rintangan slip - pekali geseran 0.75.
 • Keliangan rendah jubin. Permukaan kaca mengkilap terhadap penyerapan kelembapan.
 • Kekebalan terhadap pembakaran. Pastikan pembungkusan menunjukkan matahari. Penunjuk ini menunjukkan bahawa bahan tidak akan pudar dengan masa dari sinaran ultraviolet. Ciri-ciri ini sangat penting jika dapur terletak di sebelah cerah.

Semua petua ini akan membantu anda membuat pilihan yang tepat dan berpuas hati dengan hasilnya!

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)