Pangsapuri
Bagaimana untuk memilih jubin untuk dapur Bagaimana untuk memilih jubin untuk dapur
Jubin seramik untuk dapur - bahan popular yang digunakan untuk menghiasi ruang dapur. Produk berbeza dalam penunjuk estetik yang tinggi dan kesederhanaan dalam perjalanan. Tetapi apabila anda perlu memilih penyelesaian yang digunakan di pedalaman, terdapat beberapa masalah. Selain rayuan visualnya, prestasi juga diperlukan. Memilih bahan untuk apron Biasanya, ubin dinding boleh digunakan untuk membuat apron dapur yang boleh
Pulau kecil keselesaan: bilik mandiPulau kecil keselesaan: bilik mandi
Trend dalaman berjaya satu sama lain, tentu saja, tidak secepat dunia industri fesyen, tetapi, bagaimanapun, reka bentuk dalaman adalah tertakluk kepada trend yang bergaya. Sudah tentu, untuk membuat pembaikan di apartmen setiap ...
Kami melengkapkan tempat kerja di rumah: rahsia ruang penganjur (77 foto)Kami melengkapkan tempat kerja di rumah: rahsia ruang penganjur (77 foto)
Malah di sebuah apartmen kecil, anda boleh membuat tempat kerja yang selesa dan berfungsi. Anda hanya perlu memilih perabot yang betul dan berfikir melalui segala-galanya kepada butiran terkecil.
Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)
Pembangunan semula dapur yang betul dilaksanakan akan menjadikan bilik yang paling padat menjadi kawasan berfungsi dengan baik, sesuai dengan keperluan pemilik. Untuk berjaya, tidak cukup untuk merangka satu projek yang indah - anda perlu mengesahkan ...
Gaya menarik pangsapuri satu bilik: pilihan terbaik (120 foto)Gaya menarik pangsapuri satu bilik: pilihan terbaik (120 foto)
Membuat apartmen satu bilik supaya ia cantik dan selesa adalah tugas yang tidak remeh. Tetapi tepat untuk ini, terdapat gaya yang boleh diambil sebagai asas.
Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak: cara berkesan mengatur (103 gambar)Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak: cara berkesan mengatur (103 gambar)
Pembibitan untuk dua kanak-kanak dibuat dengan mengambil kira keunikan konfigurasi ruang dan mengikut keinginan penduduk muda. Matlamatnya adalah untuk meningkatkan prestasi bilik ergonomik.
Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)Idea zon: bagaimana untuk memilih kawasan untuk tujuan yang berbeza dengan cara yang asal (109 foto)
Setiap tahun, pereka menawarkan idea zon baru. Kaca, logam, sekatan dan langsir tekstil kini boleh menyertai proses sedemikian.
Hiasan nurseri asal: apa yang ditawarkan pereka moden (95 foto)Hiasan nurseri asal: apa yang ditawarkan pereka moden (95 foto)
Apabila memikirkan hiasan untuk bilik kanak-kanak, anda perlu mengingati dua peraturan. Pertama, hiasan haruslah murah. Dan kedua, untuk membuatnya Anda hanya perlu menggunakan bahan semulajadi.
Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)
Berpikir tentang reka bentuk ruang tamu dapur, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja parameter estetik masa depan laman web, tetapi juga fungsinya. Jika diingini, tempat makan dan kerja boleh dipisahkan menggunakan perabot dan hiasan.
Kanak-kanak dalam gaya laut: pilihan dan tips profesional (53 foto)Kanak-kanak dalam gaya laut: pilihan dan tips profesional (53 foto)
Pengembaraan semulajadi jenis kelab-kelab boleh menjadi hadiah selamat datang untuk kanak-kanak - ia merupakan platform mudah untuk bermain, belajar dan bersiar-siar. Adalah penting untuk menguruskan ruang dan mematuhi langkah ...
Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)
Idea untuk membuat sekeping kopeck dari odnushka dapat sepenuhnya direalisasikan hanya jika pada awalnya betul pendekatan penyediaan projek. Ia harus mengambil kira kawasan premis dan keperluan teknikal untuk versi siap.
Muatkan lebih banyak lagi

Pangsapuri: pelbagai pilihan untuk bangunan moden

Antara jenis pangsapuri terdapat berikut:
 • Studio. Satu bilik tanpa pemisahan dapur dan ruang tamu, bilik mandi boleh digabungkan dan berasingan.
 • Jenis hotel.Berbanding dengan pangsapuri studio, dapur kecil di dalamnya terletak, sebagai peraturan, di koridor. Bilik mandi digabungkan.
 • Keluarga kecil. Ia mempunyai balkoni atau loggia dan dua tingkap, bilik mandi digabungkan.
 • Pangsapuri 1, 2, 3-bilik. Di ruang tamu terdapat dapur berasingan, bilik mandi dan tandas berasingan, koridor atau dewan pintu masuk dan sebilangan ruang tamu.
Di samping itu, terdapat susun atur percuma. Pandangan ini dibezakan oleh projek individu yang dibuat atas permintaan pemilik apartmen.

Pelan lantai

Setiap jenis apartmen mempunyai susun aturnya sendiri:
 • Bilik diasingkan. Setiap bilik tamu mempunyai pintu masuk yang berasingan dari lorong.
 • Bilik bersebelahan. Dalam kes ini, satu bilik mempunyai pintu masuk dari lorong dan dari sana terdapat laluan ke bilik lain, adalah mungkin untuk membahagikan bilik dengan pintu dalaman.
 • Susun atur campuran. Wilayah apartmen menggabungkan tempat tinggal terpencil dan bersebelahan.
Terdapat juga susun atur percuma, yang khas terutamanya untuk pangsapuri studio. Tata letak perumahan ini dibangunkan oleh pemiliknya. Satu ciri projek pembinaan bukan bersiri adalah pelan pembangunan individu. Jenis apartmen ini adalah milik perumahan mewah.

Jenis-jenis pangsapuri

Antara perumahan utama dan menengah, banyak pilihan yang berbeza ditawarkan. Untuk menentukan perumahan yang paling sesuai, anda perlu membiasakan diri dengan jenis pangsapuri dan ciri-ciri mereka:
 • Stalinka. Pangsapuri boleh dengan bilik yang berasingan dan gabungan.
 • Khrushchev Pangsapuri 1, 2, 3-bilik dengan siling tinggi, bilik mandi gabungan.
 • Brezhnevka. Bilik-bilik adalah sama ada berasingan atau bersebelahan. Di rumah tempat perumahan ada, ada lif dan pelongsor sampah.
 • Keluarga kecil. Di dalam sebuah apartmen terdapat satu bilik atau setengah. Ruang tamu tidak melebihi 24 meter persegi. meter.
Pangsapuri di bangunan baru dibuat pada projek individu. Perumahan premium boleh menjadi yang paling luar biasa, mengikut budi bicara pemilik.

Pangsapuri studio

Perumahan yang paling popular dan bergaya pada tahun-tahun kebelakangan ini adalah pangsapuri studio. Susun atur jenis apartmen ini memungkinkan untuk menggunakan pelbagai hiasan bergaya moden. Ruang tamu pelbagai fungsi yang ada adalah berbeza dengan saiz, konfigurasi, bilangan tingkat. Paling popular:
 • dengan kawasan kecil yang tidak mencapai 25 m2;
 • dengan ruang tamu purata, yang boleh mencapai maksimum 100 m2;
 • studio elit besar dengan keluasan lebih daripada 100 m2;
 • Pangsapuri studio 2 tingkat;
 • ruang tamu beberapa lantai, bersatu dengan satu sama lain dengan satu susun atur percuma.
Kelebihan utama pangsapuri studio moden adalah tata letak mereka, yang membolehkan anda melengkapkan ruang hidup dalam salah satu daripada sejumlah besar pilihan.

Zon di pangsapuri

Semua apartmen menjalankan banyak fungsi untuk setiap ahli keluarga yang tinggal di wilayah ini, jadi pangsapuri dibahagikan kepada zon yang mempunyai tujuan mereka. Selalunya, apartmen standard dibahagikan kepada:
 • lorong atau koridor sempit;
 • dapur;
 • ruang makan atau ruang tamu;
 • bilik tidur untuk orang dewasa;
 • belajar atau perpustakaan;
 • bilik untuk kanak-kanak, mungkin bukan satu, bergantung kepada bilangan kanak-kanak;
 • bilik mandi;
 • tandas.
Bilik mandi dan tandas boleh diatur di bilik yang sama. Tidak semua zon boleh berada di dalam apartmen, perkara utama ialah setiap orang harus selesa dan selesa.

Gaya dalaman

Pilihan susunan apartmen bergantung kepada pilihan pemilik dan ahli keluarga. Yang paling popular adalah gaya berikut:
 • Klasik Gaya halus dengan kemasan mahal, perabot mewah, aksesori bergaya.
 • Moden. Ia dibezakan oleh kemuluran bahan, garisan lancar, dan banyak tekstur.
 • Art Deco. Gaya lapang yang elegan dengan warna lembut dan perabot kayu yang mahal.
 • Minimalisme Tiada tambahan dan elemen hiasan, hanya yang paling perlu.
 • Kitsch. Gabungan yang unik tidak menentu, menentang segala-galanya dan semua orang.
 • Berteknologi tinggi. Teknologi dan fleksibiliti yang tinggi adalah ciri-ciri gaya.
Kemungkinan pelbagai penyelesaian reka bentuk adalah tidak berkesudahan. Anda boleh dengan harmoni menggabungkan butiran gaya yang berbeza walaupun di dalam bilik yang sama. Pilihan perumahan bergantung kepada bilangan ahli keluarga, pekerjaan mereka dan keupayaan kewangan. Gaya dalaman boleh dipilih dalam pelbagai katalog pereka.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)