Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak: cara berkesan mengatur (103 gambar)

Pembibitan untuk dua kanak-kanak adalah fenomena ciri dalam pangsapuri, di mana sukar untuk memperuntukkan ruang yang berasingan untuk setiap keturunan. Pada masa yang sama, masalah mewujudkan keadaan yang baik bagi penduduk muda dengan mudah dihapuskan dengan bantuan penyelesaian reka bentuk dalam reka bentuk ruang umum.

Reka bentuk bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dilakukan dengan mengambil kira ciri-ciri reka bentuk bilik dan keperluan generasi muda. Apabila menganjurkan ruang, perhatian difokuskan pada keselesaan dan fungsi, manakala sisi estetika isu dan aspek psikologi tidak boleh diabaikan.

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan katil bas

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan rama-rama yang hiasan

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan kanopi

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan dinding beige.

Pilihan susun atur untuk bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak

Kunci kepada organisasi yang ideal ruang kanak-kanak untuk dua anak umur yang berbeza adalah penempatan yang tepat dari perabot. Terdapat beberapa pilihan susun atur tradisional:

 • katil diletakkan di dinding bertentangan, masing-masing mempunyai ruang kerja sendiri dengan meja, laci dada, almari pakaian dan rak untuk buku atau mainan, aksesori;
 • tempat tidur adalah berturut-turut oleh dinding panjang, berasingan dari satu sama lain, kawasan sudut berhampiran tingkap direka sebagai ruang berfungsi untuk kerja dan kreativiti;
 • katil berserenjang di dinding bersebelahan, kawasan kerja diatur di bahagian jauh dari bilik.

Dua katil berasingan di kawasan pedalaman adalah pilihan yang baik untuk bilik yang luas. Sekiranya kawasan itu membenarkan, anda boleh membuat keadaan selesa secara psikologi dengan ruang peribadi yang agak kecil untuk setiap kanak-kanak. Terutamanya yang menguntungkan adalah kompleks tidur kanak-kanak dengan sistem penyimpanan yang mudah dalam bentuk laci, laci dada bersepadu dan rak.

Di pedalaman pembibitan untuk dua kanak-kanak prasekolah, adalah perlu untuk menyediakan zon tidur yang berasingan untuk setiap kanak-kanak, taman permainan biasa, ruang untuk kelas / kreativiti dan sudut sukan. Bagi anak-anak sekolah remaja, ia perlu memperuntukkan tempat kerja yang selesa dan berfungsi dengan susunan perabot yang mudah. Di dalam bilik untuk remaja, reka bentuk dalaman dijalankan dengan mengambil kira keutamaan asas setiap lelaki.

Apabila menganjurkan tapak semaian untuk dua kanak-kanak heteroseksual dan penduduk muda dengan perbezaan usia yang besar, perlu membahagikan bilik ke dalam zon dalam bentuk ruang peribadi bagi setiap kanak-kanak dan jumlah kawasan bermain / sukan.

Nurseri untuk dua orang anak beige

Nurseri untuk dua kanak-kanak putih

Kanak-kanak untuk dua kanak-kanak turquoise

Besar untuk dua kanak-kanak

Nurseri untuk dua bersaudara

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan katil loteng

Klasik untuk dua kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan hiasan

Nursery untuk dua kanak-kanak dari pokok

Perabot kanak-kanak fungsian untuk dua kanak-kanak

Untuk penggunaan rasional kawasan yang terhad, kebanyakan ibu bapa memilih perabot pelbagai fungsi untuk kanak-kanak. Pilihan reka bentuk berikut amat popular:

 • tempat tidur;
 • katil loteng;
 • katil-podium.

Setiap model dibezakan oleh ciri-ciri fungsional, mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Apabila merancang reka bentuk bilik untuk penduduk muda, adalah bernilai memberi perhatian kepada sistem perabot modular dan model pengubah dengan ketinggian boleh laras dan panjang struktur. Dalam kes pertama, mungkin untuk menyelesaikan kompleksiti kanak-kanak seperti yang diperlukan. Apabila kanak-kanak membesar, mungkin ada keperluan untuk membeli lagi loker modular dengan model yang sama atau mezzanine kedua. Model perabot kanak-kanak dengan dimensi laras membolehkan anda meningkatkan parameter reka bentuk untuk memastikan operasi yang selesa untuk jangka masa yang lama.

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan katil kayu

Nursery untuk dua kanak-kanak perempuan

Nursery untuk dua reka bentuk kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak di rumah

Nursery untuk dua kanak-kanak prasekolah

Nursery untuk dua kanak-kanak dari oak

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya eklektik

Nursery untuk dua kanak-kanak dari papan lapis

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya Perancis

Tidurlah di pedalaman nurseri

Reka bentuk ini menyediakan dua dermaga pada tahap yang berbeza, yang terletak satu di atas yang lain. Perabot kanak-kanak tersebut untuk dua kanak-kanak dilengkapi dengan tangga di atas lantai kedua dan bumper keselamatan di atas katil. Sesetengah model mempunyai kotak penyimpanan aksesori yang lebih rendah. Jika dikehendaki, anda boleh membeli konfigurasi dengan almari akhir atau rak buku terbina dalam.

Nurseri untuk dua adik perempuan

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan almari pakaian

Nursery untuk dua kanak-kanak sekolah

Nursery untuk dua kanak-kanak dari pain

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya moden

Bilik tidur kanak-kanak untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan perabot pengubah

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya tropika

Penggunaan tempat tidur di bilik kanak-kanak boleh menjimatkan ruang yang boleh digunakan. Pada masa yang sama, terdapat beberapa kesukaran dengan penempatan kompleks seperti itu: dengan ketinggian siling kurang dari 2.6 m, anda tidak perlu memasang bilik tidur tidur, kerana terdapat risiko ketidakselesaan psikologi yang besar untuk anak yang menggunakan stok atas. Di samping itu, kekusutan mengganggu, kerana aliran udara panas mengalir di bawah siling.

Fungsian untuk dua orang anak

Blue untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan sistem storan

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak di Khrushchev

Nursery untuk dua idea kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan mainan

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya perindustrian

Bahagian dalaman kanak-kanak untuk dua kanak-kanak

Nurseri untuk dua kanak-kanak dengan dinding bata

Katil loteng - kompleks dengan fungsi canggih

Sebuah katil loteng adalah reka bentuk alternatif jika anda mencari perabot di nurseri untuk dua orang anak. Penyelesaian ini membolehkan setiap kanak-kanak melengkapkan kompleks berasingan dengan fungsi tambahan. Tingkat atas katil loteng adalah kawasan tidur yang selesa. Di bawah, ruang kerja dengan meja, rak dan kabinet boleh dilengkapkan. Terdapat model dengan taman permainan dengan reka bentuk yang sesuai. Konfigurasi popular dengan sistem penyimpanan dalam bentuk almari pakaian atau rak buku terbina dalam yang terletak di bawah katil. Untuk anak prasekolah, anda boleh membeli varian perabot dengan laci dada atau dengan rak untuk mainan.

Bilik kanak-kanak untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan laci dada

Reka bentuk kanak-kanak untuk dua orang anak

Dipalsukan untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan permaidani

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan permaidani

Nurseri cantik untuk dua kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan katil

Nurseri untuk dua kanak-kanak di apartmen

Bed-podium - komposisi asal di pedalaman nurseri

Apabila mengatur bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak di Khrushchev, anda boleh menggunakan reka bentuk licik dengan bilik podium. Kehadiran siling rendah di bangunan zaman itu tidak selalu membenarkan pengenalan sebuah katil bertingkat klasik. Ciri-ciri podium memberikan pilihan menarik untuk mengatur ruang bersama untuk dua lelaki:

 • di atas bukit, bilik tidur direka untuk salah satu daripada penduduk muda, tempat tidur kedua adalah struktur roll-out, yang tersembunyi di bawah catwalk;
 • kedua-duanya terletak di bawah bukit, dan pesawat atas dilengkapi dengan ruang kerja dengan meja dan sifat-sifat lain;
 • di podium, anda boleh mengatur taman permainan, dan di ruang bawah tanah mengatur tempat yang selesa untuk tidur dan bersantai;
 • kawasan kerja dicipta di atas kapal terbang, satu tempat tidur di bawahnya, dan katil untuk anak kedua ditetapkan di bahagian lain bilik.

Untuk pembinaan podium, tapak berhampiran tingkap yang paling kerap diperuntukkan jika bilik kanak-kanak sempit untuk dua kanak-kanak dilengkapi. Dalam hal kawasan yang luas, struktur tinggi dilengkapi dalam bentuk sebuah pulau dengan katil terbina dalam.

Berlaminasi untuk dua orang anak

Loteng untuk dua kanak-kanak

Nurseri untuk seorang lelaki dan seorang perempuan

Nurseri untuk dua lelaki

Nurseri untuk kanak-kanak lelaki dua

Nursery untuk dua kanak-kanak kecil

Nursery untuk dua kanak-kanak di loteng

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan mesin katil

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dari massif

Reka bentuk nurseri untuk dua lelaki nakal

Saudara-saudara kembar sering suka bersama-sama, dan puan-puan muda zaman yang berbeza sering mengalami ketidakselesaan daripada kekurangan ruang peribadi di bilik kanak-kanak. Apabila menghias bilik untuk kanak-kanak lelaki dengan perbezaan umur yang signifikan, ia patut membahagikan kawasan itu dengan menggunakan penyelesaian dalaman. Ini akan membantu perabot zon:

 • sebahagian dari pedalaman nurseri untuk kanak-kanak kecil dilengkapi dengan katil loteng dengan kawasan bermain di bawah, di mana terdapat tempat untuk menyimpan mainan;
 • untuk anak remaja, adalah bernilai memasang kompleks dengan kawasan kerja dalam gaya minimalis. Ia boleh menjadi katil loteng dengan meja komputer dan sistem untuk menyimpan bekalan sekolah atau reka bentuk modular dengan katil, permukaan kerja dan almari mengikut format yang diperlukan;
 • sebagai penyelesaian untuk dibezakan menjadi dua bahagian pedalaman, anda boleh menggunakan dinding Sweden atau sudut sukan dengan balok, beg meninju, cincin, tali, tali tali.

Bagi dua budak lelaki, anda boleh membeli katil kereta atau melengkapkan bilik tidur spaceport. Lelaki muda ini dicirikan oleh romantik pengembaraan, mereka akan menyukai pedalaman dalam gaya laut, dengan motif yang hebat atau dalam gaya sukan.

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dari MDF

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan perabot

Moden untuk dua orang anak

Pembiakan modular untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya laut

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya laut

Kecil untuk dua orang anak

Neoklasik untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan niche

Reka bentuk nurseri untuk dua gadis puteri

Bahagian dalam bilik gadis dihiasi dengan warna lembut, warna pastel, gambar boneka yang popular. Wanita muda mempunyai senjata besar pakaian dan aksesori, sehingga mereka memerlukan sistem penyimpanan yang mengagumkan. Sebagai bilik tidur untuk kanak-kanak perempuan, reka bentuk dengan reka bentuk hebat dipilih paling kerap. Ia boleh menjadi katil loteng dengan yang indah mencuri di atas katil atau model yang dihiasi dalam bentuk khemah oriental yang diperbuat daripada langsir mengalir telus. Dalam reka bentuk dalaman untuk keindahan muda, meja berpakaian dengan cermin, ottoman lembut, beg kacang adalah relevan.

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan kertas dinding

Plain untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua orang anak

Lampu kanak-kanak untuk dua kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan panda

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan tingkap panorama

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam warna pastel

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan partition

Bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak heteroseksual

Sebelum meneruskan pembaikan tapak semaian untuk lelaki dan perempuan, perlu mempertimbangkan ciri-ciri membahagikan ruang menjadi zon berfungsi. Hiasan itu harus mematuhi warna neutral. Sebagai aksen di pedalaman untuk gadis itu, anda boleh menggunakan panel dengan motif bunga dalam warna halus. Dinding berhampiran katil budak itu boleh dihiasi dengan peta geografi atau lukisan dengan motif lanun.

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan kawasan kerja

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan katil lipat

Bilik kanak-kanak untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak heteroseksual

Bilik pembaikan untuk dua kanak-kanak

Nursery untuk dua kanak-kanak retro

Nurseri untuk dua kanak-kanak merah jambu

Nursery untuk dua kanak-kanak dalam gaya desa

Kelabu untuk dua orang anak

Dalam pedalaman seperti itu, perabot kanak-kanak sesuai untuk dua kanak-kanak heteroseksual dengan warna yang berbeza. Struktur ini boleh ditempatkan di sepanjang dinding panjang dan dilengkapi dengan partition asli antara headboard.

Kanak-kanak untuk pembangunan semula dua kanak-kanak

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dalam tema lanun

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan meja

Susun atur kanak-kanak untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan perabot rotan

Nursery untuk dua remaja

Nursery untuk dua remaja perempuan

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan dinding berjalur.

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak Provence

Bagaimana untuk membekalkan tapak semaian kecil untuk dua kanak-kanak?

Apabila mereka bentuk ruang padat untuk kanak-kanak, ciri-ciri dan nuansa bilik itu diambil kira:

 • adalah sangat penting untuk tidak memaksa bilik dengan perabot dan elemen hiasan;
 • Pengezonan bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dijalankan menggunakan warna dan tekstur bahan hiasan;
 • dalam ruang kecil, partisyen besar harus dielakkan untuk memisahkan pedalaman untuk dua orang anak lelaki yang berbeza, pagar fleksibel dalam bentuk tirai tekstil, rak separuh terbuka, skrin cahaya paling sesuai;
 • set perabot untuk kanak-kanak tidak boleh menjadi besar-besaran, manakala pembinaan dari pangkalan mesra alam harus diutamakan.

Dalam ruang yang kecil, ia adalah berfaedah untuk menggunakan struktur pengubah, perabot dan kelengkapan terbina dalam, kompleks modular. Ini mungkin tempat tidur loteng dengan ruang kerja di mana meja dilengkapi dengan mekanisme roll-out. Laci yang gelongsor sangat memerlukan di bawah tempat tidur di tingkat atas.

Dalam mengatur tapak semaian untuk dua kanak-kanak, ia patut menggunakan idea reka bentuk yang berkesan untuk mewujudkan dalaman yang berfungsi dan selesa dengan reka bentuk yang menarik.

Kecil untuk dua orang anak

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan corak

Nursery untuk dua pilihan reka bentuk kanak-kanak

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan wigwam

Nursery untuk dua kanak-kanak dengan perabot terbina dalam

Cerah untuk dua orang anak

Hijau untuk dua orang anak

Bilik kanak-kanak untuk dua kanak-kanak dengan kawasan permainan

Zon kanak-kanak untuk dua kanak-kanak

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)