Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)

Pembangunan semula dapur sebagai cara untuk meningkatkan ciri-ciri operasi ruang merujuk kepada prosedur dalaman yang dituntut. Selain itu, tidak hanya mengembangkan kemudahan dapur padat. Pemilik membuat perubahan pada konfigurasi dinding dapur kecil dan luas, melengkapkan kawasan berfungsi gabungan untuk meningkatkan kecekapan dan kecekapan operasi.

Pembentukan semula dapur 5 m persegi

Pembangunan semula dapur dengan gerbang

Pembentukan semula dapur dengan balkoni

Pembangunan semula dapur beige

Pembangunan semula dapur putih

Pembentukan semula dapur tanpa loker

Pembangunan semula dapur adalah besar

Pembangunan semula dapur klasik

Pembangunan semula dapur dengan hiasan

Gambaran keseluruhan pilihan pembinaan

Gabungan kawasan fungsional dengan bilik bersebelahan adalah yang paling biasa, biasanya seperti pembaikan menangkap ruang tamu. Ini adalah penyelesaian yang mudah, memandangkan ia membolehkan anda melengkapkan ruang makan yang luas, tetapi ia tidak semestinya boleh dilaksanakan: di rumah panel, dinding sering dinding pendukung, ia tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya.

Bergabunglah dengan kawasan berguna balkoni untuk mengembangkan pembukaan cahaya dan memindahkan sebahagian perabot. Jika ini adalah loggia, pemanasan tambahan dan peningkatan fungsi berguna dibenarkan.
Di koridor dan ruang bukan kediaman lain, mustahil untuk melengkapkan ruang makan, tetapi langsung memasak dan manipulasi yang berkaitan dibenarkan di sini.

Ia dilarang untuk melengkapkan kawasan perumahan di wilayah yang dibebaskan dapur, walaupun oleh undang-undang adalah mungkin untuk menempatkan bilik persalinan atau pejabat, bengkel di sini. Ruang yang tinggal untuk memasak dan membasuh pinggan mesti memenuhi standard keselamatan - mempunyai sumber cahaya, utiliti yang diletakkan dengan betul.

Reka bentuk dapur semula

Pembangunan semula dapur di rumah

Pembangunan semula dapur dengan satu set

Pembentukan semula dapur dengan dapur gas

Pembentukan semula dapur berkilat

Apa yang perlu anda pertimbangkan apabila melaksanakan pembangunan semula yang dirancangkan dapur?

Menggabungkan dapur dengan bilik bersebelahan membolehkan anda mengatur ruang yang selesa dengan kawasan memasak yang berfungsi dan ruang makan yang luas. Ia juga mudah untuk melengkapkan bilik dapur dengan ruang dalaman yang sesuai atau untuk membuat bengkel dapur. Pada masa yang sama, koridor tambahan dihapuskan, potensi ruang berguna di apartmen berkembang dengan ketara.

Apa yang perlu saya lakukan jika untuk menggabungkan dapur dengan ruang tamu atau bilik bersebelahan lain yang anda perlukan untuk menghancurkan dinding utama? Pilihan pembangunan semula ini memerlukan koordinasi di pihak berkuasa yang bertanggungjawab, seperti cara lain untuk membuat perubahan pada reka bentuk. Jika ini adalah dinding beban, maka perobohannya akan melanggar ketegangan bingkai seluruh bangunan, yang penuh dengan akibat yang serius. Sangat sukar untuk mendapatkan kebenaran untuk melaksanakan gagasan kesatuan itu. Walaupun dengan hasil yang positif, ia hanya dibenarkan menganjurkan pembukaan di dinding modal dengan pengukuhan mandatori.

Kerja-kerja pembongkaran dijalankan oleh pakar dan hanya berdasarkan projek pembangunan semula yang diluluskan. Dokumen ini mengandungi perhitungan institut reka bentuk, yang menunjukkan dimensi yang boleh diterima pembukaan dan cadangan untuk membongkar dinding dengan kerja berikutnya untuk memperkuat struktur.

Sekiranya penyatuan dapur dan bilik bersebelahan memerlukan pembongkaran dinding partisi, yang tidak berfaedah, pembangunan semula juga harus dipersetujui.

Membentuk semula dapur dengan ruang tamu

Pembangunan semula dapur ruang tamu

Membentuk semula dapur berteknologi tinggi

Pembangunan semula dapur di Khrushchev

Adakah mungkin merombak dapur dengan dapur gas?

Kehadiran peralatan gas mengenakan sekatan khusus ke atas pembangunan semula dapur di apartmen. Anda perlu memenuhi banyak keperluan untuk mendapatkan kebenaran untuk menggabungkan unit katering dengan bilik bersebelahan:

 • Sekiranya terdapat partition di jalan untuk merealisasikan idea pembangunan semula, secara teorinya lebih mudah untuk mendapatkan kebenaran untuk membongkar daripada dalam hal dinding utama. Pada masa yang sama, tidak mungkin sepenuhnya menggabungkan dapur gas dengan bilik, kerana ini dilarang oleh standard kebersihan. Kita perlu membahagikan bilik dengan partition yang bergerak atau mengatur pembukaan dengan pintu penutup yang ketat. Kebanyakan pemilik memasang pada garis penandaan kedua-dua ruang struktur dengan helaian plexiglass telus atau lut.
 • Satu lagi cara untuk menggabungkan bilik gasisasi dengan bilik ialah mematikan gas. Selepas pekerja gas menyedut lutut saluran paip utama, ia hanya boleh menggunakan dapur elektrik. Pada masa yang sama, ia akan menjadi mungkin untuk mengesahkan pembangunan semula dapur dan menggabungkan kawasan dua bilik.

Sementara itu, gangguan gas di apartmen berasingan dikaitkan dengan kos tambahan. Dalam sesetengah kes, prosedur ini tidak boleh dilaksanakan kerana ciri kejuruteraan saluran paip gas.

Merancang semula gaya dapur perindustrian

Pembangunan semula bahagian dalam dapur

Pembentukan semula dapur dengan kabinet

Remodelling Country Style Kitchen

Pembangunan semula dapur di dalam bilik

Ciri-ciri mengembangkan dapur

Sebagai persembahan amalan, dapur bukan sahaja digabungkan dengan bilik bersebelahan, tetapi juga meningkatkan kawasan unit katering kerana wilayah bersebelahan. Dengan lanjutan ini, juga perlu mematuhi keperluan peraturan. Sebagai contoh:

 • Pemindahan partition. Anda boleh menambah sebahagian dari bilik bersebelahan ke dapur, mengurangkan ruang ruang hidup dengan tidak lebih dari 1/4.
 • Apabila memindahkan partition pada petak tambahan ini, jangan letakkan peralatan dapur. Ini bermakna dapur dan sinki kekal di wilayah yang sama. Tetapi di bahagian dalaman dapur yang diperbaharui, anda boleh mengembangkan permukaan kerja atau mengatur ruang makan yang selesa.
 • Undang-undang perumahan membolehkan anda menambah premis bukan kediaman ke dapur. Ini adalah koridor, pantri atau bilik persalinan.
 • Peraturan melarang pengembangan dapur dengan mengorbankan bilik mandi.

Perlu diingat bahawa untuk apa-apa jenis pembangunan semula, kelulusan diperlukan di organisasi yang kompeten dengan bukti dokumentari. Dalam kes ini, anda perlu bersedia untuk kesulitan yang mungkin dalam penjualan perumahan dengan pembangunan semula.

Pembangunan semula dapur di dinding kering

Pembangunan semula dapur cantik

Pembangunan semula dapur di apartmen

Pembentukan semula dapur dengan loggia

Ciri-ciri menggabungkan dapur dengan balkoni

Ramai orang percaya bahawa menyertai balkoni akan membantu menyelesaikan masalah kekurangan ruang dapur. Walau bagaimanapun, papak balkoni adalah unsur struktur yang berasingan yang tidak dapat menahan berat dinding yang terlindung. Reka bentuk ini tidak direka untuk beban dalam bentuk kaca musim sejuk. Satu lagi perkara adalah loggia, dalam kes ini kesatuan undang-undang adalah mungkin.

Pilihan pembangunan semula popular untuk dapur dengan loggia:

 • menggantikan dinding tanpa galas dengan langsir Perancis dalam bentuk partition kaca bergerak atau pemasangan tingkap berlapis dua dengan pintu;
 • organisasi ruang makan di tapak tambahan.

Di sini, sebagai contoh, pemindahan sebahagian dari perabot dapur kepada loggia diberikan, yang membolehkan anda membebaskan ruang di dapur untuk kegunaan yang selesa.

Pembentukan semula loteng dapur

Pembangunan semula dapur kecil

Pembangunan semula dapur dengan mesin

Pembentukan semula dapur dengan perabot

Reka bentuk semula dapur dalam gaya minimalis

Pembangunan semula: memindahkan dapur ke loggia

Untuk menggabungkan zon fungsional, pertama sekali, berhati-hati harus diambil kira mengenai penebat penuh.Pakar mengesyorkan memberi perhatian kepada tingkap-tingkap kaca berkaca logam. Adalah dinasihatkan untuk melindungi dinding di bawah bingkai dari luar dengan busa dan selesai tepi. Jika ruang membenarkan, permukaan dalaman dan siling juga terlindung dengan pemanas, sebagai contoh, buih. Dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk memasang pemanas bawah lantai, pilihan bajet yang lebih biasa adalah "pai" yang diperbuat daripada bitumen mastic, foil dan penebat.

Perkembangan semula dapur seperti di rumah pasang siap memerlukan penyelarasan, dan mereka tidak akan dibenarkan mengeluarkan sepenuhnya partition: bahagian bawahnya boleh digunakan sebagai meja atau pangkalan untuk tingkap kaca berwarna hiasan. Selepas memotong sebahagian dinding, bilik itu selesai dengan plasterboard dan pedalaman dicipta oleh lukisan, dinding, memasang panel kayu atau plastik.

Direka semula dapur dalam gaya moden

Pembangunan semula dapur modular

Pembangunan semula monokrom dapur

Pembangunan semula masakan neoklasik

Memindahkan dapur ke tempat tinggal yang lain

Mengikut piawaian perundangan perumahan, ia tidak dibenarkan memindahkan dapur ke ruang tamu. Walau bagaimanapun, pemilik rumah di tingkat bawah dibenarkan pembangunan semula sedemikian. Dalam kes ini, tindakan hanya terhad oleh ciri-ciri penyambung kepada infrastruktur kejuruteraan.

Menurut peraturan, dapur boleh dipindahkan ke bahagian bukan kediaman apartmen. Sebagai contoh, ia dibenarkan menganjurkan ceruk dapur di lorong di hadapan kawasan pintu masuk yang luas. Dapur di koridor adalah ruang berfungsi dengan dapur elektrik, hud penggerek dan sink. Perlu diperhatikan bahawa dapur ceruk boleh diatur di dalam bilik tanpa tingkap, tetapi untuk dapur standard dengan meja makan, piawaian memerlukan kehadiran cahaya semulajadi.

Selalunya, apabila mengatur dapur berjalan kaki di koridor, struktur pintu lipat atau pintu petak digunakan, sama seperti bilik persalinan. Apabila menganjurkan kerja-kerja pembinaan, adalah perlu untuk menjaga kemungkinan menyambung ceruk dapur kepada sistem komunikasi.

Di tempat lama dapur anda boleh melengkapkan bilik tidur tambahan, ruang tamu, bengkel atau pejabat. Perlu diingat bahawa mengikut peraturan-peraturan itu dilarang untuk meletakkan kawasan dapur di atas ruang tamu, oleh itu lebih baik memanggil premis bukan kediaman dalam dokumen itu, melainkan apartmen itu terletak di tingkat atas rumah.

Pembangunan semula dapur

Pembangunan semula susunan dapur

Pembangunan semula dapur di apartmen studio

Pembangunan semula dan hiasan dapur

Pembangunan semula masakan pulau

Pembangunan semula dapur di Khrushchev

Apabila merancang semula dapur bersaiz kecil di Khrushchev, pemiliknya perlu "memerah" potensi maksimum ruang, menggunakan pilihan semasa untuk menganjurkan kawasan tersebut.

Menggabungkan dapur dengan ruang tamu

Membongkar tembok tanpa beban yang bersebelahan boleh berjaya menyelesaikan masalah defisit ruang di kawasan dapur. Selepas pembaikan dengan perobohan partition itu, yang dilakukan hanya dengan izin untuk prosedur, tentu saja, jumlah persegi ruang dapur-ruang di Khrushchev tidak akan berubah. Pada masa yang sama, anda boleh memindahkan kumpulan makan ke bahagian tetamu wilayah, membebaskan ruang untuk kawasan kerja. Dapur yang diperbaharui akan menjadi lebih luas secara visual, persepsi ruang akan bertambah baik.

Kelebihan menggabungkan dapur dengan ruang tamu di sebuah pangsapuri kecil juga termasuk hakikat bahawa keadaan yang sangat baik dicipta untuk komunikasi keluarga. Anda secara serentak boleh memasak dan mengikuti anak-anak yang terlibat dalam kreativiti atau permainan aktif. Di ruang tamu dapur gabungan, selesa untuk mengalu-alukan tetamu, menganjurkan cuti dan sambutan.

Sementara itu, pembangunan semula dapur ke ruang tamu dapur dikaitkan dengan kekurangan. Oleh kerana kekurangan partition, bau makanan akan tersebar di seluruh kawasan. Masalahnya sebahagiannya diselesaikan dengan memasang hud berkuasa di atas keranjang. Walaupun, jika anda mempunyai hidangan di bahagian tetamu, anda perlu memasang masalah seperti aroma masakan dalam hiasan tekstil di dalam kawasan gabungan. Satu lagi, tidak kurang penting dalam bank piggy di ruang tamu dapur gabungan - bunyi dari air dan peralatan kerja agak melanggar keharmonian dan mengganggu seluruh isi rumah.

Pembangunan semula dapur terbuka

Pembentukan semula dapur dengan panel

Pembentukan semula dapur dengan sekatan

Pemindahan dapur

Perkembangan dapur disebabkan premis bersebelahan

Pemilik Khrushchev yang perlu mengekalkan pengasingan kawasan berfungsi boleh menggunakan cara untuk meningkatkan dapur kecil di Khrushchev dengan memindahkan partition bersebelahan. Oleh itu, tidak sukar untuk mengembangkan kawasan dapur kerana ruang tamu, pantri atau koridor yang berdekatan.

Semasa kerja-kerja pembaikan, adalah wajar membuat perubahan mengenai pintu. Memandangkan pintu swing di dapur menduduki banyak ruang yang berguna dan kekacauan di kawasan pedalaman, adalah disyorkan untuk memasang struktur pintu masuk lipat atau gelongsor semasa pembaikan. Sekiranya bilik tidak diperbaharui dikemas kini, anda boleh mengatur pintu terbuka dengan lengkungan yang indah.

Apabila menyusun semula dapur kecil, perhatian khusus diberikan kepada reka bentuk windowsill. Dengan menggunakan potensi tersembunyi elemen dalaman ini, mudah untuk menjimatkan ruang dan meningkatkan fungsi bilik. Apakah cara terbaik untuk memperbaharui tingkap:

 • Masukkan di dapur. Tingkap tingkap sesuai dengan sempurna ke dalam sistem perabot berbentuk U, ia juga sesuai dengan versi sudut reka bentuk. Dalam proses pembaikan, anda harus sedikit menaikkan tingkap supaya ketinggian meja-meja countertops sepadan dengan tahap berdiri lantai. Jadi mudah untuk menggunakannya sebagai meja pemotongan, buat tempat penyimpanan tambahan;
 • Susun jadual makan atau bar. Di sini, untuk memperbaharui ambang tingkap, anda perlu memilih kiraan meja yang sesuai dan, jika perlu, melengkapkannya dengan 1-2 sokongan.

Apabila menyusun ambang tingkap yang dikemas kini, berhati-hati menjaga peredaran udara yang hangat daripada radiator pemanasan. Ia adalah perlu untuk membuat lubang pengudaraan di perimeter dalaman di meja supaya aliran hawa hangat sampai ke sistem tingkap dan menarik garis dengan gril hiasan.

Membentuk semula dapur di sekitar perimeter

Susunatur dapur

Pembentukan semula dapur dalaman

Pembentukan semula dapur di lorong

Pembangunan semula dapur yang luas

Pilihan pembentukan semula dapur

Pemilik pangsapuri dengan dapur kecil sering bersedia untuk mengorbankan ruang ruang tamu, yang termasuk ruang tamu dan bilik tidur. Ada yang merancang kaedah pengembangan, sementara yang lain memutuskan langkah-langkah drastik dalam bentuk pemindahan zon fungsional. Oleh kerana terdapat banyak masalah dengan mendapatkan kebenaran untuk perubahan yang dikehendaki, apabila memilih pilihan pembinaan dapur, anda harus mengetahui peraturan negeri.

Menggabungkan dapur dengan ruang tamu

Pelaksanaan projek itu hanya mungkin dalam beberapa kes. Sekiranya dinding antara bilik tidak modal, maka ia boleh dirobohkan. Sekiranya ini adalah struktur sokongan, maka kemungkinan kecil kemungkinan untuk memotong pintu. Di dalam bangunan era Brezhnev antara dapur dan bilik terdapat dinding modal, pembongkaran yang penuh dengan pelanggaran struktur bingkai. Di kebanyakan rumah pasang siap, hampir semua dinding diklasifikasikan sebagai beban galas, sukar untuk dibangunkan semula di sini, dan di bangunan Khrushchev, perubahan sedemikian mungkin.

Menurut peraturan negeri, menggabungkan ruang dapur dengan ruang tamu bersebelahan hanya boleh dilakukan di sebuah apartmen dengan dua atau lebih bilik. Pemilik perumahan satu bilik boleh mengelakkan peraturan ini dengan beberapa cara:

 • biarkan sekeping kecil partition dalam bentuk kanvas sempit yang mendatar berhampiran dinding bersebelahan, yang akan menjadi bukti nominal bahawa ini adalah dua bilik yang berbeza;
 • biarkan sebahagian daripada tinggi 80-90 cm partition dan gunakan sebagai asas untuk mengatur permukaan kerja tambahan atau meja bar;
 • secara visual mengharamkan ruang zon berfungsi dengan bantuan lantai dan dinding selesai.

Penggunaan teknik-teknik ini secara positif mempengaruhi penciptaan pedalaman yang menarik di ruang dapur gabungan.

Pembangunan semula dapur gaya Provence

Pembangunan semula dapur langsung

Pembangunan semula dan pengembangan dapur

Pembangunan semula dan susunan perabot di dapur

Pemindahan dapur

Dalam kes ini, ruang yang diperuntukkan akan dilengkapi dengan semua komunikasi yang relevan dalam bentuk sistem paip dan pengudaraan, perabot dan perkakas dipasang di sini.

Menurut peraturan-peraturan, pemindahan dapur ke ruang tamu atau pembesaran yang pertama disebabkan oleh yang kedua adalah mungkin dalam kes berikut:

 • apartmen terletak di tingkat bawah;
 • objek bukan kediaman, sebagai contoh, sebuah kedai atau pejabat, terletak di bawah kawasan yang akan dilengkapi;
 • di apartmen di tingkat bawah, pembangunan semula dijalankan mengikut skim yang sama.

Sekalipun keadaan hidup menyediakan titik-titik ini, anda tidak boleh secara bebas melaksanakan penggubalan perubahan yang dirancang. Anda harus memilih syarikat profil, yang pakar akan memberi nasihat mengenai semua isu dan membantu mendapatkan kebenaran untuk pembangunan semula.

Ciri-ciri pemindahan dapur ke ruang tamu: jika dapur sedang dibangunkan semula ke bilik tidur atau ruang tamu, untuk mendapatkan izin rasmi untuk prosedur, premis itu hendaklah didaftarkan sebagai bukan kediaman, sebagai contoh, sebagai pejabat. Jika tidak, tidak mungkin untuk menyelaraskan perubahan, kerana terdapat piawai yang melarang penempatan dapur di atas ruang hidup.

Bagaimanakah dapur dipindahkan ke premis bukan kediaman? Menukar zon dapur ke dalam koridor atau pantri tidak melanggar piawaian undang-undang, tetapi di sini anda juga perlu mengambil kira ciri-ciri prosedur.

Pembangunan semula dan pembaikan dapur

Pembangunan semula dapur kelabu

Pembentukan semula gaya dapur Scandinavia

Gabungan dapur dan balkoni

Direka semula dapur dalam gaya moden

Adakah ia bermanfaat untuk membuat apartmen studio dari dapur dan bilik?

Perkembangan semula seperti itu wajar jika perumahan itu dimaksudkan untuk pelajar, pasangan tua atau orang tunggal, pengantin baru atau keluarga tanpa anak. Dalam kes lain, menggabungkan dapur dengan satu ruang tamu boleh disertai dengan penurunan kualiti hidup isi rumah.

Cara terbaik untuk keluar ialah penyediaan ruang dengan kesan pengasingan tapak individu. Adalah penting untuk memisahkan menggunakan partition, skrin dan struktur mudah alih mudah alih untuk mewujudkan keadaan keselesaan yang meningkat di dalam bilik dengan persimpangan kawasan fungsional.

Pembentukan semula dapur dari bilik tidur

Pembentukan semula dapur dinding perobohan

Pembentukan semula dapur dengan bar sarapan

Pembangunan semula ruang makan dapur

Bagaimana untuk merancang reka bentuk dapur di studio?

Untuk mempertimbangkan ciri-ciri susunan ruang kerja dengan teliti, anda perlu bermula dengan mengenal pasti keperluan. Pemaju dalaman dinasihatkan untuk mengambil sekeping kertas dan merumuskan hasrat mengenai perkara-perkara berikut:

 • apa fungsi dapur akan menjadi asas;
 • berapa banyak dan kerap dalam keluarga yang mereka masak;
 • sama ada tetamu datang, jika ya, bilangan orang;
 • bagaimana untuk menganjurkan aktiviti riadah;
 • sama ada zon berasingan dirancang sebagai pejabat.

Jawapan kepada soalan-soalan ini akan membantu untuk memadam zon dapur selepas pembangunan semula, memasang lampu dan kelengkapan dengan betul, pilih perabot. Zon yang tidak diperlukan diperoleh daripada projek itu.

Khususnya, jika makan lama dan teh teh dengan tetamu tidak diterima, lebih baik menggantikan meja makan dengan kaunter bar. Mereka yang memasak dengan banyak dan dengan keseronokan, perlu memasukkan dalam pembangunan semula yang mempunyai set dapur yang paling berfungsi, masing-masing, dan keseluruhannya. Jika dalam masakan keluarga adalah jauh dari tempat pertama dalam senarai minat, akan terdapat sebuah kompor yang cukup padat dan minimum perabot. Walau bagaimanapun, alas meja 60-80 cm panjang harus ditempatkan di kawasan yang mudah di kawasan dapur.

Diubah menjadi perumahan studio di dana lama dan bangunan baru yang progresif tertakluk kepada piawai yang sama mengenai penempatan bilik mandi dan dapur. Malah cuci tidak selalu mungkin untuk dipindahkan ke tempat lain, kerana terdapat kesulitan dengan merumuskan komunikasi. Selalunya, untuk membekalkan longkang yang betul, semasa pembaikan perlu mengubah paras lantai atau memperkenalkan pam kumbahan.

Sekiranya studio bertukar Khrushchev lama, dilengkapi dengan kompor gas, contohnya, dan lajur, kawasan memasak harus diasingkan dengan menggunakan pintu gelangsar atau partition padat. Item ini adalah salah satu kemungkinan pembangunan semula dapur, tanpa pembaikan yang tidak akan diselaraskan. Di bangunan baru, dapur elektrik biasanya dipasang dengan segera, di sini partition dipasang pada permintaan isi rumah.

Pembentukan semula dapur dengan meja dapur

Pembangunan semula dapur di ruang makan

Pembentukan semula dapur di pangsapuri studio

Pembentukan semula dapur di studio

Pembentukan semula dapur yang cerah

Pengezonan dapur di pangsapuri satu dan dua bilik, sepenuhnya atau sebahagiannya ditukar menjadi sebuah studio

Projek pembaikan yang direka dengan baik membolehkan anda mencapai apa-apa kesan apabila kawasan fungsinya lancar beralih satu ke yang lain. Sempadan boleh bersyarat dan nyata - semuanya bergantung pada kawasan dan konfigurasi apartmen. Di studio kecil, keperluan untuk zon biasanya terdiri daripada mengasingkan kawasan memasak dari tempat berehat. Di perumahan yang luas boleh dibahagikan kepada bahagian-bahagian dan unit katering, dan seluruh tapak.

Untuk tujuan ini, gunakan teknik berikut:

 • meja makan atau sofa sebagai tanda sempadan;
 • mewujudkan sebuah pulau dapur untuk memisahkan ruang makan;
 • penyelesaian klasik - kaunter bar dengan kerusi;
 • pintu gelangsar bajet atau sekatan gelongsor kaca yang lebih mudah dibersihkan;
 • partition terbina dalam untuk 2/5 ketinggian dinding, dilengkapi dengan permukaan kerja;
 • siling pelbagai peringkat. Mereka tidak sesuai untuk Khrushchev dengan dapur kecil 5 meter persegi. m, tetapi di bangunan baru akan berjaya menyembunyikan komunikasi melalui siling.
 • Zonasi semestinya dilengkapi dengan lampu dan lantai yang heterogen.

Pembangunan semula dapur dengan pengubah perabot

Pembangunan semula sudut dapur

Pembangunan semula dapur sempit

Untuk mengesahkan pembangunan semula dapur

Peralatan dapur: yang ditetapkan untuk dimasukkan ke dalam projek reka bentuk?

Sekiranya susun atur bukan standard dikandung, lebih baik untuk memesan perabot - ini lebih cenderung untuk mendapatkan nisbah optimum kawasan penyimpanan dan permukaan kerja. Dapur bersepadu adalah penyelesaian yang mudah untuk mereka yang menghargai penempatan padat dan tidak mengganggu kemudahan bantu. Jika perlu untuk mengasingkan alat dengar dari koridor atau ruang tamu, dinding eternit diletakkan di peringkat pembaikan.

Untuk memastikan tidak ada gangguan di studio dapur masa depan, apabila mereka bentuk semula pembangunan semula, anda perlu menyediakan tempat untuk set perabot lapang dengan sejumlah besar laci. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat penyusunan semula senarai item, perkakas, peralatan, bekas dan aksesori yang perlu disimpan di suatu tempat selama tempoh tidak aktif. Kemudian, apabila melukis reka bentuk, ia akan bertukar tepat pada rak dan kabinet ketinggian yang dikehendaki dan dalam kuantiti yang diperlukan.

Pembentukan semula dapur dengan lapisan

Pembangunan semula dapur wenge

Pembentukan semula dapur dengan kipas extractor

Membentuk semula masakan gaya Jepun

Pembangunan semula dapur dengan ruang tamu

Keistimewaan menyelenggara pembaikan dapur

Di bahagian dalaman studio, campuran pelbagai gaya digunakan secara aktif. Apabila merancang pembangunan semula dapur kecil sebanyak 6 meter persegi. Ia mudah untuk meletakkan reka bentuk minimalis Scandinavia dengan unsur-unsur berteknologi tinggi berteknologi tinggi.

Adalah perlu untuk mengelakkan kesilapan visual ruang, penyelesaian yang optimum adalah untuk mencipta penamat latar belakang yang neutral, di mana aksen terang seterusnya akan menjadi perabot dan tekstil. Pembaikan warna putih, kelabu, warna putih kekuningan, biru, kuning muda dan hijau akan menambah rasa lapang ke atmosfera ruang. Untuk hiasan dinding, disyorkan untuk menggunakan kertas dinding untuk lukisan - variasi berkualiti tinggi boleh dicat sehingga 8 kali.

Di studio bersaiz kecil segmen belanjawan, masalah satu tetingkap tunggal sering dihadapi dalam kombinasi dengan garis panjang segi empat tepat perumahan. Susun atur sedemikian menunjukkan bahawa dapur terletak di kawasan yang berlorek. Untuk mewujudkan persekitaran kerja yang selesa dan tahap kekurangan konfigurasi apartmen, disyorkan untuk mengedarkan pencahayaan sekecil mungkin. Adalah penting untuk menyediakan pencahayaan meja dan di mana-mana untuk menggunakan lampu yang mempunyai cahaya yang hangat.

Jika anda ingin mengalihkan perhatian dari dapur dan meletakkan ruang tamu dalam suasana yang menggembirakan, ia layak melengkapkan sebuah suite dengan reka bentuk yang neutral - dengan krim, putih, kayu fasad cahaya. Apron yang bijak sesuai dengan nada kabinet atau dinding. Kawasan hidup pula dihiasi dengan aksen yang terang.

Pembangunan semula Zebrano Kitchen

Dapur renovasi dengan aksen kuning

Pembangunan semula zon dapur dapur

Pembangunan semula dapur dengan zon

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)