Pembangunan semula
Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto) Pembentukan semula dapur dari A hingga Z: peraturan, pilihan, koordinasi (81 foto)
Pembangunan semula dapur yang betul dilaksanakan akan menjadikan bilik yang paling padat menjadi kawasan berfungsi dengan baik, sesuai dengan keperluan pemilik. Untuk berjaya, tidak cukup hanya untuk membuat projek yang indah - anda perlu mengesahkan semua inovasi.
Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)Reka bentuk dapur-ruang tamu: bagaimana untuk membuat pedalaman bersepadu bergaya (103 gambar)
Berpikir tentang reka bentuk ruang tamu dapur, adalah penting untuk mempertimbangkan bukan sahaja parameter estetik masa depan laman web, tetapi juga fungsinya. Jika diingini, tempat makan dan kerja boleh dipisahkan menggunakan perabot dan hiasan.
Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)Pangsapuri dua bilik pelbagai fungsi dari odnushka: pilihan dan prospek (56 foto)
Idea untuk membuat sekeping kopeck dari odnushka dapat sepenuhnya direalisasikan hanya jika pada awalnya betul pendekatan penyediaan projek. Ia harus mengambil kira kawasan premis dan keperluan teknikal untuk versi siap.
Reka bentuk bergaya apartmen satu bilik: rahsia susun atur yang berjaya (57 foto)Reka bentuk bergaya apartmen satu bilik: rahsia susun atur yang berjaya (57 foto)
Reka bentuk apartmen satu bilik tidak membayangkan pelbagai idea, kerana meter persegi yang terhad, tetapi pendekatan yang betul untuk zon akan mewujudkan kawasan pedalaman di mana ia akan menjadi benar-benar selesa.
Pangsapuri studio - apartmen bukan sahaja untuk orang-orang kreatif (53 gambar)Pangsapuri studio - apartmen bukan sahaja untuk orang-orang kreatif (53 gambar)
Apakah apartmen studio dan kepada siapa ia lebih sesuai? Keistimewaan dan perbezaan apartmen studio dari apartmen biasa. Contoh reka bentuk dan reka bentuk pangsapuri studio.
Bilik mandi gabungan: ciri-ciri perancangan (58 foto)Bilik mandi gabungan: ciri-ciri perancangan (58 foto)
Mandi gabungan membolehkan anda membuat setiap fungsi berfungsi dan menjimatkan bahan penamat. Pemilik bilik boleh membuat projek pelan sebelum pembaikan.
Pembentukan semula bilik mandi: rahsia asas (27 foto)Pembentukan semula bilik mandi: rahsia asas (27 foto)
Terdapat beberapa cara untuk mengubahsuai bilik mandi, masing-masing mempunyai kelebihan tersendiri. Sebagai contoh, pembangunan semula bilik mandi membolehkan anda mencipta bilik berfungsi yang luas dengan menggabungkan dengan bilik mandi, koridor atau, sebaliknya, memisahkan ruang. Pembangunan semula ...
Tataletak percuma apartmen: kebaikan dan keburukan (24 foto)Tataletak percuma apartmen: kebaikan dan keburukan (24 foto)
Artikel ini membincangkan kelebihan dan kekurangan susun atur apartmen percuma, serta dilema memilih jenis perumahan ini. Contoh-contoh kes kompleks pembangunan semula sebuah apartmen di masa depan akan membantu untuk mengelakkan kehadiran pelbagai masalah.
Memindahkan dapur ke kawasan yang berbeza di dalam rumah dan apartmen: kesukaran utama (22 gambar)Memindahkan dapur ke kawasan yang berbeza di dalam rumah dan apartmen: kesukaran utama (22 gambar)
Kejayaan pembangunan semula sebuah apartmen dengan memindahkan dapur ke bilik lain bergantung kepada banyak faktor: kehadiran ketuhar elektrik, lokasi bilik yang mudah, lokasi apartmen di tingkat atas atau bawah. Bagaimana untuk membuat pelan pembangunan semula, ...
Bagaimana untuk bersetuju dengan pembangunan semula sebuah apartmenBagaimana untuk bersetuju dengan pembangunan semula sebuah apartmen
Pembangunan semula di dalam sebuah kediaman atau apartmen sentiasa menjadi satu proses yang menyusahkan jika anda tidak tahu semua kehalusannya. Rundingan dengan pakar atau perjalanan ke MFC akan membantu menyelesaikan masalah anda.
Ruang dalaman almari pakaian (26 gambar): projek reka bentuk yang hebatRuang dalaman almari pakaian (26 gambar): projek reka bentuk yang hebat
Reka bentuk bilik almari pakaian: ciri dan cara melaksanakan dengan betul. Cara membuat bilik persalinan di apartmen kecil, perancangan dan tip reka bentuk. Bagaimana untuk mencari tempat di bawah bilik persalinan.
Muatkan lebih banyak lagi

Pembangunan semula: penghormatan kepada fesyen atau penyelesaian rasional?

Perubahan dalam parameter perancangan awal semasa pembaikan pangsapuri telah menjadi hampir kejadian sejagat.Transformasi ruang boleh dibataskan dengan campurtangan yang minimum (bergerak pintu atau menggabungkan bilik mandi) atau menghasilkan kerja berskala besar dengan pembongkaran sebahagian besar dan perute semula utiliti.

Kebaikan dan keburukan keputusan perancangan yang paling biasa

Matlamat utama semua usaha untuk membangunkan semula apartmen adalah untuk mendapatkan ruang hidup yang lebih luas, secara optimum disesuaikan dengan keperluan keluarga tertentu. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa penyelesaian perancangan mempunyai kelebihan dan kelemahan tertentu.
  • Persatuan bilik mandi. Gabungan bilik mandi dan tandas paling sering digunakan ketika membaiki pangsapuri bersaiz kecil di rumah-rumah yang dibina Soviet. Penyelesaian ini memungkinkan untuk mendapatkan tempat di dalam bilik untuk memasang pelbagai jenis peralatan paip atau perkakas rumah yang diperlukan (sebagai contoh, mesin basuh). Bilik mandi gabungan bukan pilihan susun atur yang terbaik jika apartmen mempunyai beberapa generasi, contohnya, kanak-kanak dewasa dan ibu bapa yang lebih tua.
  • Menyertai loggia. Menyertai loggia dengan ketara akan meningkatkan ruang yang berguna di dapur atau ruang tamu. Di sini anda boleh membuat kawasan berfungsi secara visual - ruang makan, ruang kerja atau tempat untuk berehat. Walau bagaimanapun, untuk melengkapkan loggia ke tempat tinggal, perlu melakukan pelbagai langkah yang agak mahal - untuk melindungi dinding dan siling untuk mengatur pemanasan.
  • Ruang Terbuka. Kombinasi maksima premis kediaman dan bukan kediaman pangsapuri - dapur, ruang tamu, koridor, dewan. Dalam kebanyakan kes, hanya bilik mandi yang tersisa sebagai zon peribadi tertutup. Kelebihan penyelesaian sedemikian adalah penerimaan ruang terbuka yang besar. Di samping itu, ada peluang untuk menjimatkan hiasan dan perabot. Secara ketara mengurangkan kos membeli blok pintu, menamatkan bahan untuk dinding. Kelebihan susun atur itu - ruang terbuka - boleh menjadi kelemahan, kerana kehidupan semua anggota keluarga akan berlaku di depan satu sama lain.
Pilihan pembangunan semula tidak terhad kepada kes-kes ini. Lebih-lebih lagi, setiap rumah individu boleh mempunyai ciri dan batasannya sendiri yang berkaitan dengan keputusan seni bina bangunan, reka bentuk dan keadaan elemen sokongan.

Larangan perancangan

Pelbagai keputusan perancangan baru dibatasi bukan sahaja oleh imaginasi dan keupayaan kewangan pemilik apartmen. Terdapat larangan perundangan mengenai tindakan tertentu ketika membaiki pangsapuri.
  • Bilik mandi Ia dilarang untuk menambah bilik mandi kerana ruang tamu atau dapur. Untuk mengembangkan bilik mandi atau tandas boleh dilakukan hanya dengan mengorbankan zon transit (koridor, dewan) atau bilik utiliti (pantri). Anda juga tidak boleh memindahkan bilik mandi jika akibatnya mereka berada di atas tempat tinggal atau dapur.
  • Dapur. Di rumah dengan dapur gas, anda tidak boleh menghancurkan pemisahan antara dapur dan ruang tamu.
  • Peralatan kejuruteraan. Perancangan semula tidak dapat disahkan jika, akibat transformasi, akses percuma ke elemen peralatan kejuruteraan rumah yang terletak di dalam apartmen disekat: injap tutup, kren, penetasan pemeriksaan atau semakan meter ditutup.
Sebagai tambahan kepada larangan perundangan umum, terdapat juga sekatan tempatan yang diterima pakai di peringkat bandar. Tiada direktori dengan penyelesaian pembangunan semula siap sedia. Mereka yang tinggal di rumah jenis boleh mencari projek yang sesuai di majalah dalaman atau di tapak khusus. Apabila membeli hartanah di sebuah bangunan baru, anda perlu mengetahui tentang kemungkinan mengubah keputusan perancangan yang sedia ada dari wakil pemaju, dan untuk menyediakan dokumentasi projek dalam keadaan perundingan, anda perlu beralih kepada profesional,yang mempunyai maklumat lengkap tentang peraturan perundangan di kawasan ini.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)