Bilik mandi kecil 4 sq.m: apakah kelebihan kawasan kecil (57 foto)

Apabila membaiki pangsapuri kecil, mungkin terdapat kesulitan dengan susunan bilik mandi (disebabkan saiznya yang sederhana). Pilihan yang paling biasa dan berpatutan untuk meningkatkan kawasan ini adalah untuk menggabungkan tandas dan bilik mandi. Sudah tentu, ia tidak boleh dikatakan bahawa ruang akan ditambah dengan ketara. Walau bagaimanapun, akan terdapat lebih banyak peluang untuk mewujudkan suasana yang selesa dan penggunaan rasional kawasan tersebut.

4 bilik mandi m² dengan mandi asimetik

Bilik mandi 4 m persegi

Bilik mandi 4 m persegi putih

Bilik mandi 4 m persegi konkrit

Bilik mandi 4 meter persegi dengan sempadan

Bilik mandi 4 meter persegi hitam dan putih

Bilik mandi 4 m persegi klasik

Bahagian dalam bilik mandi 4 sq.m akan menjadi bergaya dan nyaman, jika anda memohon nasihat pereka dan memberi perhatian maksimum kepada perkara berikut:

  • pilihan warna dan bahan;
  • pemilihan perabot, paip dan pencahayaan;
  • pengoptimuman ruang.

Apabila elemen reka bentuk dipilih dengan betul dan digabungkan secara organik, persekitaran yang menarik, menarik dan berfungsi mudah dibuat.

Bilik mandi 4 meter persegi dengan hiasan

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin dalam kayu

Reka bentuk bilik mandi 4 m persegi

Bilik mandi 4 m persegi di dalam rumah

Bilik mandi 4 meter persegi dengan pancuran mandian

Pelbagai tekstur dan warna

Gabungan asli permukaan licin meniru bahan-bahan yang berbeza memberi ruang yang kelihatan tidak standard. Untuk menyelesaikan lantai, anda boleh memilih jubin dengan tiruan kayu mahal, dan meletakkan dinding dengan jubin licin dalam warna neutral. Penampilan halus dan mahal juga mempunyai tekstur papak marmar atau granit.

Reka bentuk bilik mandi 4 m persegi adalah yang terbaik dikekalkan dalam palet warna pastel: perak kelabu, pudina, pasir, biru kabur. Skim warna sedemikian rupa mengembangkan ruang, membuatnya bebas dan cerah.

Jika anda ingin menambah permainan warna, anda boleh menggunakan panel mozek atau individu elemen terang gamut yang sesuai. Pada masa yang sama, dinding biasa akan menjadi latar belakang yang sangat baik untuk menghiasi dalaman yang indah.

Bilik mandi 4 meter persegi dengan pancuran mandian

Bilik mandi 4 meter persegi dengan dinding kering

Bilik mandi 4 m persegi biru

Bilik mandi 4 meter persegi di Khrushchev

Bilik mandi gaya perindustrian 4 m persegi

Pilihan perabot dan paip

Terdapat banyak cara untuk membuat ruang organik terima kasih kepada pilihan yang tepat dan susunan ergonomik paip, perabot.

Perabot perabot

Di dalam bilik mandi kecil, tidak disarankan untuk memasang perabot dimensi atau kabinet / kabinet yang mendalam. Pengilang menawarkan penyelesaian yang menarik: sebagai contoh, sistem modular yang sempit yang membolehkan anda mengubah susunan objek atau kombinasi yang berbeza. Lokasi penyimpanan tambahan disediakan oleh barangan perabot seperti:

  • rak, kabinet kecil;
  • kes pensil cetek yang tinggi (anda juga boleh memilih model sudut);
  • rak di bawah siling di sekeliling seluruh perimeter bilik atau tepat di atas pintu bilik mandi.

Kaunter kaca atau marmar memberikan bilik keindahan dan keaslian istimewa. Di bawahnya, anda boleh memasang mesin basuh atau mengatur tempat untuk menyimpan aksesori bilik mandi.

Interior bilik mandi 4 m persegi

Bilik mandi 4 meter persegi dengan pancuran mandian

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin batu

Bagaimana untuk memilih paip

Untuk mengekalkan kebebasan dan ruang di dalam sebuah bilik kecil, paip bersaiz kecil dipasang. Sememangnya, di dalam bilik anda ingin mempunyai segala-galanya: sink, tandas, tab mandi, pancuran mandian.

Bagaimanapun, kawasan kecil menentukan peraturannya sendiri. Oleh itu, kita perlu mencari kompromi dan menggunakan cara menarik untuk mengatur dan menggabungkan objek:

  • semburan mandi dipasang di atas bilik mandi, membolehkan anda dengan cepat mandi. Idea yang menarik ialah memasang pintu kaca bukan tirai tradisional;
  • pemasangan kabin mandi dengan mangkuk yang mempunyai sisi tinggi. Sudah tentu, ia tidak selesa untuk mandi di dalamnya, tetapi ia adalah sangat mungkin untuk mandi kanak-kanak;
  • pemasangan sudut tandas atau tenggelam dengan ketara boleh menambah ruang percuma di dalam bilik.

Pipa adalah lebih baik untuk memilih warna putih - ini memberikan ruang rasa kesegaran dan kebersihan. Tenggelam kaca kelihatan sangat menarik dan nampaknya larut dalam ruang. Sekiranya boleh, adalah dinasihatkan untuk memilih produk dari pengilang yang sama - ini akan memberikan bahagian dalamnya kelihatan selesai.

Bilik mandi gaya negara 4 meter persegi

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin seramik

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin seramik

Bilik mandi 4 m persegi coklat

Bilik mandi 4 meter persegi dengan dinding dicat

Lampu dan hiasan bilik

Apabila memilih dan memasang lekapan, adalah penting untuk mengingati langkah berjaga-jaga keselamatan. Kerana mereka dipasang di bilik mandi kecil berhampiran tenggelam, mandi.

Di dalam bilik kecil, lampu sorot dan pencahayaan pencahayaan organik kelihatan. Ini adalah terima kasih kepada pelbagai sumber cahaya bahawa bilik itu memperoleh isipadu visual, ruang penglihatan mengembang dan ketinggian siling meningkat.

Reka bentuk bilik mandi 4 meter persegi akan memperoleh ciri menarik apabila menggunakan permukaan reflektif. Untuk bilik padat, lebih baik memilih cermin tanpa bingkai. Sekiranya anda memasang beberapa cermin yang serupa di dalam bilik mandi (susunnya selari atau tegak lurus), maka bilik akan menjadi lebih cerah dan terang.

Bilik mandi 4 meter persegi di apartmen

Bilik mandi 4 tingkat suria

Bilik mandi 4 meter persegi di loteng

Bilik mandi 4 meter persegi dengan mesin basuh

Reka bentuk gaya

Idea reka bentuk yang cantik dan moden akan membolehkan walaupun di dalam bilik kecil untuk mencipta sifat yang unik. Pilihan yang tepat untuk bahan, perabot dan paip akan memberikan bilik mandi suasana hati atau karakter tertentu.

Bilik mandi 4 m kelabu kelabu

Bilik mandi 4 meter persegi dengan dinding hiasan

Bilik mandi 4 meter persegi dengan pancuran mandian terbuka

Bilik mandi 4 meter persegi dengan pancuran mandi sudut

Bilik mandi 4 meter persegi dengan mandi sudut

Minimalisme

Reka bentuk dalaman bilik mandi 4 meter persegi menyambut reka bentuk ruang sambil mengekalkan kebebasan maksimum. Pemilihan bahan penamat dalam warna putih dan cahaya menyumbang kepada perkembangan visual bilik. Pilihan terbaik ialah menggabungkan tidak lebih daripada tiga warna atau warna mereka. Nada berbeza kelihatan menarik: dinding putih dan lantai hitam. Cantik kelihatan perabot coklat di dalam bilik pasir ringan. Ruang penyimpanan terbuka tidak dialu-alukan - mereka harus berada di dalam kotak tertutup.

Paip dipilih bentuk laconic yang ketat. Adalah lebih baik untuk memasang model yang digantung - penampilan "melambung tinggi" mereka memberikan gambaran kelapangan. Kren dipilih lurus garisan, tanpa bulat.

Bilik mandi 4 meter persegi dengan perabot

Bilik mandi 4 meter persegi dengan gaya minimalis

Bilik Mandi 4 meter persegi Art Nouveau

Bilik mandi 4 meter persegi dengan mozek

Bilik mandi 4 meter persegi dengan marmar

Klasik tradisional

Gaya ini dibezakan dengan kecanggihan dan gabungan organik keselesaan dan kemewahan. Warna yang sama di pedalaman adalah teduhan gading. Perhiasan atau corak yang lembut dengan garis emas lancar, susunan simetri barang-barang dalaman (lampu berhampiran cermin atau kabinet gantung) dialu-alukan.

Peningkatan visual dalam ruang dicapai dengan menggunakan banyak cahaya dan bersinar: perabot dengan facades berkilat, cermin besar di bingkai diukir.

Perhatian khusus diberikan dalam gaya klasik kepada kualiti bahan - jika perabot itu kayu, maka dari kayu semula jadi. Jika seramik - maka dari koleksi mahal. Setiap perabot benar-benar bernafas keanggunan.

Bilik mandi 4 m persegi dengan niche

Bilik mandi 4 meter persegi dengan tingkap

Bilik mandi 4 m persegi dengan hiasan

Bilik mandi 4 meter persegi berasingan

Emosi emosi

Adalah lebih baik untuk mewujudkan gaya desa di pedalaman dengan bantuan warna pastel: lavender, kebiruan, hijau kabur, merah jambu lembut. Corak bunga kecil dialu-alukan, seolah-olah pudar di bawah sinar matahari. Penggunaan warna yang berbeza dianggap tidak sesuai.

Perabot harus mempunyai plak yang berhati-hati dari zaman purba - scuffs pada cat cahaya. Gaya desa tidak dicirikan oleh banyak hiasan. Adalah cukup tongkat kecil dan bakul dobi (lebih baik kelihatan rotan).

Bilik mandi 4 meter persegi zon

Warna bilik air 4 meter persegi

Bilik tidur 4 susun atur m persegi

Bilik mandi 4 meter persegi dengan jubin

Bilik mandi 4 meter persegi backlit

Paip dipilih dalam bentuk bulat, menyenangkan. Keran dan keran dipasang gangsa atau satin krom. Ia tidak digalakkan untuk memasang skrin atau panel hiasan di bawah tab mandi. Tirai kain kelihatan secara organik.

Bilik Mandi 4 meter persegi gaya Provence

Bilik mandi 4 meter persegi dengan sinki

Bilik mandi membaik pulih 4 meter persegi

Bilik Mandi 4 meter persegi gaya retro

Untuk bilik mandi 4 mp untuk mendapatkan suasana yang selesa dan santai, tidak perlu mengundang pakar. Pedalaman yang unik boleh dikeluarkan secara bebas. Ia cukup untuk menentukan gaya bilik, mengambil palet warna. Eklektikisme kini dalam fesyen, oleh itu, gabungan organik gaya moden yang berbeza akan memberikan keperibadian bilik mandi dan daya tarikan.

Bilik mandi 4 meter persegi dengan tandas

Bilik mandi 4 meter persegi sempit

Bilik mandi 4 meter persegi dengan sisipan hiasan

Bilik mandi 4 meter persegi dengan cermin

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)