Bagaimana untuk membersihkan tirai dengan betul di rumah

Blind di dunia moden telah mendapat populariti yang besar. Mereka padat, mudah dan mudah digunakan, dengan pasti melindungi bilik dari mata penumpang jalan, serta dari cahaya matahari. Walau bagaimanapun, seperti semua perabot rumah, tirai secara beransur-ansur cenderung kepada habuk. Sekiranya perlindungan seperti itu di dapur, maka lamela juga ditutup dengan deposit berminyak dan jelaga. Untuk memulihkan lamela ke penampilan mereka sebelum ini, perlu membersihkan tirai dan kotoran secara berkala.

Mari lihat bagaimana untuk membasuh tirai di rumah, apa maksudnya untuk digunakan, dalam urutan untuk membersihkan. Oleh kerana tirai moden diperbuat daripada pelbagai bahan, kaedah penjagaan mereka akan berbeza. Juga, kaedah penjagaan mungkin berbeza-beza bergantung kepada orientasi spatial lamellas.

Bagaimana hendak membasuh tirai mendatar

Blind boleh dibersihkan secara langsung di tingkap, atau dengan membuangnya dari tetingkap. Jika anda mencari jalan untuk membersihkan tirai dengan cepat, lakukan tugas ini tanpa mengeluarkan tirai dari tingkap.

Pembersihan tirai dengan berus khas

Bagaimana untuk membasuh tirai logam

Selalunya, tirai mendatar diperbuat daripada logam, jadi pertimbangkan pembersihan bahan tertentu ini. Adalah disyorkan bahawa sebelum memulakan pembersihan, memasang tirai aluminium dalam kedudukan tertutup, dan kemudian mengosongkan permukaan mereka dari habuk. Selepas itu, lap lamela dengan kain lembap pada kedua-dua sisi apabila ia terbuka. Jika tirai aluminium mendatar mempunyai jejak lemak, maka anda perlu menggunakan penyelesaian detergen apa-apa. Pembersihan dilakukan dari atas ke bawah supaya tidak ada kotoran pada lamela yang telah dibersihkan.

Untuk pembersihan, sebagai tambahan kepada span lembap, anda boleh menggunakan tisu basah, mengelap panel dengan mereka ditutup. Untuk melakukan ini, mereka hanya ditekan ke tingkap.

Anda juga boleh mengeluarkan tirai dan kemudian membasuhnya di bilik mandi. Sebelum mengeluarkan tirai, disyorkan untuk mengosongkannya. Aluminium mudah dibersihkan dari bahan cemar jika dibasahkan dengan air untuk waktu yang singkat. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk merendam produk di dalam mandi untuk masa yang lama, kerana kesan karat mungkin muncul pada mereka. The lamellas dibersihkan dengan span lembap yang mana deterjen digunakan. Setelah pengeringan, lamela disapu dengan tuala kering, dan kemudian tirai digantung di tingkap.

Pembersihan plastik

Untuk membasuh dengan mudah tirai plastik, lebih baik untuk mengeluarkannya dari tingkap. Untuk melakukan ini, perkakasan dipisahkan dari lamela, dan lamela itu sendiri dibasahi di bawah air panas. Selepas itu, dengan span dibasahkan dalam larutan detergen, setiap lamella dibersihkan dan kemudian dibilas. Produk kering dipasang di tingkap.

Dan bagaimana untuk membasuh tirai plastik secara langsung di tingkap? Ini boleh dilakukan dengan cara yang sama seperti untuk membersihkan tirai logam. Iaitu, membersihkannya dengan kain atau kain lembap.

Membersihkan tirai plastik

Bagaimana untuk membersihkan tirai kayu

Lilin produk tersebut diperbuat daripada kayu semulajadi, yang dipernis, jadi ingat satu peraturan - mereka tidak boleh dibasuh di bawah tekanan air, membersihkan debu. Dari ini, salutan varnis boleh rosak, produk akan kehilangan daya tarikan atau perubahan warna.Kayu juga tidak menyukai perubahan suhu, sebab itulah lamellas dapat membengkok. Pengilang mengesyorkan membersihkan tirai kayu dengan pembersih vakum, tetapi kaedah ini tidak berkesan.

Membasuh tirai terbuat dari kayu

Sangat mudah untuk membersihkan lamela kayu dari habuk dengan kain lembap yang biasa, yang kita semua gunakan untuk membersihkan perabot kayu.

Bagaimana untuk membasuh tirai menegak

Anda boleh mencuci tirai menegak di rumah tanpa kesukaran, tetapi banyak bergantung kepada bahan pembuatannya. Selalunya kain, polimer dan tirai kayu digunakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan am untuk membersihkannya:

 • Semua permukaan licin boleh dibersihkan dengan tuala lembap.
 • Gunakan pembersih vakum untuk mengeluarkan sebahagian besar habuk. Kemudian pembersihan selanjutnya akan dilakukan dengan mudah dan cepat.
 • Jika anda adalah pemilik alat pembersih wap, maka peranti ini boleh digunakan untuk membersihkan semua jenis tirai kecuali untuk kayu. Aliran stim membasuh kotoran dan gris dari lamela, dan apa yang perlu anda lakukan ialah mengelap permukaan dengan kain bersih.
 • Dengan merawat permukaan tirai dengan agen antistatik, anda memperlahankan proses pemendapan debu pada permukaan lamela.
 • Tirai jacquard atau produk yang disalut dengan percetakan foto tidak boleh dibasuh dengan air. Mereka dibersihkan hanya di bawah keadaan cucian kering.

Pertimbangkan bagaimana untuk membasuh tirai menegak dengan cara yang paling berkesan.

Bagaimana untuk membersihkan tirai kain menegak

Pembersihan kain

Biasanya, tirai kain menegak menjadi sangat kotor kerana lokasi geometri mereka, jadi penyosongan adalah cara yang ideal untuk menjaga mereka. Tetapi memberus kain tidak seharusnya, kerana bulu boleh merosakkan lapisan pelindung lamela kain atau menjejaskan integriti impregnasi itu. Jika anda mendapati bahawa mereka agak kotor, maka mereka boleh dibasuh dalam air suam. Ikuti langkah berikut:

 1. Jalur kain dikeluarkan dari panduan seterusnya.
 2. Semua aksesori, jika ada, dikeluarkan dari jalur.
 3. Setiap jalur digulung ke dalam gulung.
 4. Rol ditumpuk dalam beg kain yang direka untuk membasuh pakaian halus.
 5. Beg dengan gulung diturunkan ke dalam bekas air panas di mana serbuk cuci dibubarkan.
 6. Selepas kira-kira sejam, jalur dikeluarkan dari beg dan dibilas dengan air yang bersih dan bersih.
 7. Apabila air mengalir dari lamela, mereka boleh digantung di tempat asalnya. Tisu basah juga akan keluar di bawah berat badannya.

Perhatian! Sebelum membasuh kain, bacalah arahan penjagaan untuk mereka. Tidak semua produk boleh dibersihkan. Sebahagian daripada mereka mempunyai impregnasi yang menghalang penembusan habuk ke dalam struktur kain.

Cermin kain cucian kering yang boleh didapati secara komersial. Susunannya digunakan pada selat, dan selepas waktu tertentu dikeluarkan dengan spons basah bersama dengan kotoran.

Bagaimana untuk membersihkan tirai polimer

Produk yang diperbuat daripada bahan polimer juga lebih baik untuk membersihkannya dengan mengeluarkannya dari tingkap. Mereka kurang menuntut prosedur pembersihan. Jalur polimer boleh digulung dan kemudian dibasuh di mesin basuh. Atau rendam dalam air, seperti halnya dengan jalur kain, kemudian bilas dengan air, kering dan hangus di tempatnya.

Anda boleh mencuci jalur polimer, dan tanpa mengeluarkannya dari tingkap. Untuk melakukan ini, gunakan span lembap dengan detergen. Selepas pembersihan, lamela dibersihkan dengan kain bersih.

Membersihkan lamela kayu

Jika anda adalah pemilik tirai kayu menegak, maka anda mesti dibimbing oleh keperluan untuk menjaga mereka. Jangan gunakan air untuk membersihkan selat. Ia cukup untuk menyapu pokok dengan kain lembap. Dalam sesetengah kes, anda boleh menggunakan pengilat untuk kayu, jika dibenarkan dalam arahan.

Petua: semua kelengkapan yang dikeluarkan semasa proses pembersihan dipasang di tempat mereka hanya selepas tirai dikeringkan sepenuhnya. Ini akan menghalang hakisan dalam panduan.

Jika anda mengikuti cadangan di atas, maka tirai anda akan menggembirakan anda dengan penampilan mereka untuk masa yang lama.

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)