Akuarium sendiri: kajian bahan, alat dan teknologi (71 gambar)

Salah satu sebab untuk keperluan untuk membuat aksesori dalaman ini dengan tangan anda sendiri adalah kekurangan ruang yang mencukupi untuk memasang akuarium di ruang kecil, katakan, di sebuah apartmen satu bilik. Atau situasi lain - di dalam rumah persendirian terdapat syarat-syarat untuk menggunakan kontena konfigurasi bukan standard, tetapi sampel yang dijual dijual tidak memenuhi keperluan estetik atau terlalu kecil.

Akuarium DIY 20 liter

Akuarium DIY dalam gaya bahasa Inggeris

Akuarium DIY besar

Akuarium DIY untuk penyu

Akuarium DIY hitam

Senarai bahan dan lekapan

Jika anda membuat keputusan untuk membuat akuarium untuk penyu atau ikan, layari kedai perkakasan terdekat - biasanya jenis produk masa depan ditentukan oleh ketersediaan bahan yang diperlukan. Senarai sampel:

 • pemotong kaca;
 • roda rolet;
 • sudut logam;
 • pisau alat tulis;
 • sponges;
 • gam (sealant) dan dispenser kepadanya;
 • pita pelekat;
 • substrat;
 • spatula;
 • penguasa;
 • kain;
 • pengapit.

Pembersihan akuarium DIY

Akuarium klasik buat-diri

Akuarium DIY dengan hiasan

Gam standard untuk kaca tidak sesuai di sini, kerana ia boleh memberi kesan buruk terhadap mikroen. Keperluan untuk gam:

 • kekurangan sebatian toksik;
 • keanjalan tinggi;
 • ketelusan mutlak;
 • jangka hayat yang panjang;
 • pengeringan cepat;
 • kekuatan diperkukuhkan;
 • lekatan yang tinggi.

Pengecualian - jika anda merancang untuk memasang akuarium hiasan kering yang hanya membawa beban estetik - ini adalah tiruan biasa akuarium di pedalaman.

Akuarium DIY hiasan

Akuarium DIY dengan pokok

Reka bentuk akuarium DIY

Akuarium DIY Clay

Akuarium DIY panjang

Akuarium DIY di dalam rumah

Akuarium DIY dengan penapis

Akuarium DIY dengan kerikil

Akuarium DIY di ruang tamu

Bagaimana untuk membuat akuarium dengan tangan anda sendiri?

Peringkat pertama adalah penyediaan kaca. Bahan dipotong supaya bahagian bawahnya masuk ke dinding - sealant lebih tegas dalam ketegangan. Semua kawasan di mana gam sepatutnya digunakan adalah pra-degreased dengan semangat putih atau aseton.

Untuk melindungi kaca daripada gam berlebihan, anda boleh menggunakan pita pelekat - jika anda memasang akuarium sendiri tanpa pita ini, tidak mungkin anda dapat membersihkan permukaan kotoran sealant (ia meliputi tepi bahan). Apabila melekat di antara gelas mesti ada jurang. Jadual di mana kerja akan dijalankan mestilah bersalut dengan kerajang.

Akuarium DIY merekat dan membetulkan

Akuarium do-it-yourself gluing dengan sealant

Akuarium DIY gluing

Pertama, bahagian bawah dan kaca depan disambungkan, untuk kemudahan, sokongan dari rasuk kayu digunakan. Kemudian hujung terpaku - mereka juga diperbaiki ke hadapan dengan bantuan kepingan pita pelekat. Langkah terakhir ialah memasang tetingkap belakang.

Pelekat berlebihan segar boleh dipadamkan dengan span lembap, jika mereka telah berjaya mengeringkan - kawasan yang terlalu menonjol dipotong dengan pisau alat tulis. Selepas 2 jam, sendi diperkuat dengan sealant. Pita yang digunakan untuk menetapkan hujung boleh dikeluarkan dalam sehari, dan pita pelekat yang melindungi kaca dari titisan gam akan dikeluarkan selepas ia telah kering.

Ukuran pengukuhan tambahan adalah pengukuh, terpaku kira-kira 5-6 jam selepas pemasangan wadah. Sekiranya anda ingin memasang akuarium besar di dalam apartmen, anda harus menjaga kehadiran skop kaca. Ujian air pertama dijalankan dalam satu hari, jika tiada kebocoran dikesan, kontena dibiarkan diisi selama 2 hari, maka sudah dapat diisi dengan ikan.

Akuarium DIY dengan papan selam

Akuarium DIY dengan tanah

Akuarium DIY di pedalaman

Ciri keselamatan penting

Pembuatan akuarium berakhir dengan pembinaan penutup, terdapat beberapa cara untuk mencapai itu. Pilihan yang paling mudah adalah menggunakan lembaran PVC tipis yang ringan, mereka menutup bekas tanpa sebarang helah. Apabila terdapat keperluan untuk produk yang lebih rapi, tudung diperbuat daripada plastik tahan lama dengan pencahayaan terbina dalam, pemegang gelung disediakan untuk kemudahan.

Akuarium DIY tiruan

Pembuatan akuarium DIY

Akuarium DIY dengan batu

Akuarium DIY dengan bingkai kayu

Akuarium DIY dengan hiasan kelapa

Akuarium DIY dengan batu karang

Akuarium DIY di dalam perabot

Bagaimana untuk memilih akuarium untuk rumah anda: dua pendekatan biasa

Jika seorang amatur atau pereka terlibat dalam pemilihan makanan tambahan dalaman, parameter estetik produk berada di barisan hadapan. Pengguna memutuskan di mana meletakkan mangkuk, dan mengikut gaya bilik dia memilih jenis bekas, pemadat teknikal. Akibatnya, akuarium di bahagian dalam apartmen kelihatan harmonis, tetapi kepelbagaian tumbuhan dan haiwan penduduknya memudar ke latar belakang. Sekiranya persekitaran tidak menyumbang kepada pelaksanaan peralatan penyelenggaraan, sering akuarium kering di pedalaman menjadi penyelesaian - ia tidak memerlukan penjagaan khusus, mewujudkan persekitaran yang diharapkan.

Dalam hal pendekatan profesional, flora dan fauna dipilih pada mulanya - ikan dan tumbuhan keutamaan untuk akuarium, krustasea dan moluska ditentukan, jumlah yang dibenarkan untuk jumlah air tertentu dikira. Sentuhan finishing adalah pilihan bentuk mangkuk dan spesifikasi peralatan. Di sini ciri-ciri dunia mikro berlaku, estetika luaran tidak begitu ketara.

Akuarium DIY dengan snags

Pusingan akuarium DIY

Kubik akuarium DIY

Akuarium DIY di dapur

Alun akuarium DIY

Akuarium DIY kecil

Akuarium DIY dalam perabot

Akuarium DIY dengan ubur-ubur

Mini akuarium mini

Akuarium di pedalaman ruang tamu atau bilik tidur: variasi popular

Adalah lazim untuk membezakan jenis akuarium berikut untuk rumah:

 • sudut;
 • dinding dipasang;
 • panorama;
 • segi empat tepat klasik, persegi.

Akuarium bulat padat tidak termasuk dalam klasifikasi, kerana ia biasanya tidak mempunyai komunikasi dan mempunyai nilai hiasan utamanya.

Marin akuarium DIY

DIY akuarium sendiri

Akuarium DIY dengan tumbuh-tumbuhan semulajadi

Akuarium sendiri

DIY akuarium kecil

DIY akuarium sendiri

Akuarium DIY terbuka

Akuarium DIY dengan panel

Akuarium DIY dalam partition itu

Sebuah akuarium sudut praktikal di pedalaman melakukan 2 tugas - berjaya mengatasi persimpangan dua dinding dan harmoni melengkapkan hiasan bilik. Ia sama-sama dalam permintaan untuk ruang tamu dan ruang pejabat. Lebar yang ketara zon telus dan jumlah kedalaman tangki adalah syarat-syarat pemenang yang memberi manfaat kepada apa-apa idea reka bentuk. Selalunya akuarium yang indah ini tertanam di bar pejabat, mereka juga boleh berfungsi sebagai elemen pencahayaan asli.

Pengubahsuaian dinding yang dipasang agak sempit, sukar untuk mengurusnya secara manual, oleh kerana itu, mangkuk seperti itu, walaupun keaslian dan daya tarikannya yang tidak dapat ditandingi, tidak pernah diminati oleh aquarists yang berpengalaman. Variasi moden mereka sangat universal, mereka digantung di dinding seperti gambar hidup. Di dalamnya, alam sekitar mikro disokong secara automatik - penyelesaian teknikal yang inovatif bertanggungjawab untuk ini.

Akuarium DIY dengan lampu latar

Akuarium luar DIY

Akuarium itu sendiri segar

Akuarium DIY segi empat tepat

Akuarium DIY dengan tumbuh-tumbuhan

Tumbuhan akuarium DIY

Akuarium DIY dengan kaku

Kedua-dua akuarium besar dan kecil jenis panorama akan mempunyai kaca hadapan melengkung. Wajah depannya sentiasa panorama, sementara bentuknya boleh - bulat, segiempat, sudut. Terima kasih kepada ilusi kaca pembesar, semua yang berlaku di dalam mangkuk dapat dilihat dengan terperinci.

Sebuah akuarium marin segi empat tepat membolehkan anda mewujudkan keadaan yang optimum bagi penyelenggaraan flora dan fauna - jika lebar dan ketinggian tangki adalah hampir sama, air itu sepenuhnya diperkaya dengan oksigen, penduduk mendapat kebebasan bergerak. Reka bentuk jenis akuarium ini boleh menjadi apa-apa - bahagian bawah membolehkan anda menyedari walaupun projek yang paling kompleks. Satu-satunya kelemahan adalah dimensi yang besar, tidak setiap bilik boleh masuk secara organik ke dalamnya.

Akuarium karang DIY

Akuarium DIY dengan ikan

Akuarium DIY di dalam bilik tidur

Akuarium DIY diperbuat daripada kaca

Akuarium DIY di dinding

Akuarium DIY di kaunter bar

Meja akuarium DIY

Kereta kebal terbesar diklasifikasikan kepada akuarium besar, standard dan mini. Sekiranya dua kategori pertama tergolong dalam klasik, dan ruang lingkup aplikasi mereka dapat difahami, maka pengubahsuaian terakhir membingungkan - bagaimana untuk memuatkan ekosfera tertutup di dalamnya? Jika tidak ada pengalaman, lebih baik menggunakan bekas mini untuk membuat komposisi kering yang berfungsi sebagai aksesori dalaman yang hebat.

Sekiranya anda memutuskan untuk melengkapkan akuarium air masin di rumah, mula-mula pilih kaca "kanan". Di pasaran teras, anda boleh mencari garisan silikat dan akrilik, silikon pertama, yang kedua - berdasarkan komponen organik.

Akuarium DIY di ruang makan

DIY terbina dalam akuarium kering

Akuarium DIY kering

Akuarium DIY di atas kekaki

Akuarium DIY dengan siput

Kaca silikat telus dan pepejal, ia tidak takut pengaruh mekanikal kecil dan bersentuhan dengan bahan kimia, tetapi mudah rosak. Model akrilik adalah plastik dan fleksibel, tidak begitu rapuh, tetapi mereka juga mempunyai kelemahan - kelemahan kepada bahan kimia dan fenomena yang melelas. Di dalam bilik-bilik di mana kaca boleh dihubungkan dengan objek berat (termasuk tadika), akuarium akrilik dipasang - mereka lebih selamat.

Nisbah harga / kualiti tangki tidak seperti yang dinyatakan dalam kes produk kaca lain. Selalunya sebab bagi teg harga yang tinggi bukanlah fungsi yang lebih baik, tetapi reka bentuk yang ditambah. Atas sebab ini, aquarists yang berpengalaman mencadangkan membuat bekas dengan tangan mereka sendiri, tetapi menambah mereka dengan peralatan servis moden yang berkualiti tinggi.

Buat akuarium sempit

Akuarium DIY dengan alga

DIY akuarium terbina dalam

Akuarium DIY dengan kotak

Kami mengesyorkan membaca:

Pembangunan semula dapur: peraturan dan pilihan (81 foto)